Daniel Lohues over ‘de kerke’…

14 maart 2014 7

‘Misschien komt het ooit wel weer, maar tegenwoordig kom ik hier echt eigenlijk nooit meer’. ‘Jezus heeft bestaan, maar zijn vader ook, dat weet ik nog niet’. Als hij op reis is, bezoekt hij nog wel eens een kathedraal, steekt een kaarsje aan en denkt aan het verhaal van de verloren zoon. ‘Als ik God was, zou ik mezelf wat vaker laten zien’.

Herkenning
Ik vind het een ontroerend, eerlijk, persoonlijk verhaal, wat veel herkenning oproept. Ik ben geboren (maar niet getogen) in Drenthe, dus het accent klinkt vertrouwd voor mij en zelfs Elvis is volgens Daniel misschien van boven gestuurd. Als je het Drents niet machtig bent, helpt de tekst hieronder misschien.

De Kerke (Daniel Lohues)
Soms as der iene dood is
Bij doop of trouwerij
mar nie met kerst of paosen
Der zit kwa kerk wat dwars bij mij

Soms as ’t orgel Bach speult
Of as ik zölf mag speuln
Veur de rest kom ik hier nooit meer
Mar ’t zeg mij aal nog veul

Misschien komp ’t ooit wel weer
Misschien komp ’t ooit wel weer
Mar tegenwoordig kom ik hier echt eigenlijk
nooit meer

Eerder wa’k ’t hiele weekend
in de weer as organist
En ok as trouwe misdienaar
he’k jaoren gien misse mist.

Mar zo opiens die twiefel
’n Ander licht leut zien
da’k verder kieken mus
as ’t priesterkoor misschien

Ik ben der nou wel uut nou
Jezus hef bestaon
Allent zien Va dat wee’k nog nie
En daor schient ’t öm te gaon

Zie ik zo slecht ofzo?
Of bestiet der echt gien God
Waorum knappen ze dan overal
Mekaar nog aal kapot?

As ik God was leut ik zeker
mijzölf af en toe ’s zien
Ik vin dat wij as mensheid
wel wat duudlijkheid verdienen

Of waren ’t dan toch Elvis?
John Lennon en van Gogh,
Mozart, Bach en Beethoven
Van boben stuurt
Was ’t dat dan toch?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
7 reacties op “Daniel Lohues over ‘de kerke’…
 1. Truus

  Ja dat is nou precies zo ik vaak denk liet hij zich maar eens zien alhoewel als het dan tegenvalt laten we het los en hebben niets meer om te geloven in een hogere macht ben het wel met de zanger eens kom niet in de kerk zoek het liever in passende muziek in de natuur die nu weer ontwaakt dat is mijn houvast om te geloven dat God over ons waakt.
  Hartelijke groet Truus.

  14 maart 2014
 2. m.

  tja, ik herken het ook goed, kom tegenwoordig alleen op mijnkerk.nl 😉
  net als de zanger zeg ik Jezus heeft bestaan en ik heb er wat mee maar met zijn vader als die bestaat heb ik moeite en in de Bijbel staan echt heel rare dingen waar ik geen weg mee kan. Ik word echt heel depressief van Kerken, vooral van die donkere kathedralen met beelden of ornamenten van duivels en geraamtes. De mensen zijn goed voor je als je in hun kring meedoet. Ze vergeten je echter snel als je niet meer komt. Maar veel normen en waarden zitten in je gebakken, en dat is ook wel goed.

  14 maart 2014
  • Truus

   Anoniem dit is helemaal waar ik vind die gebouwen lijken op donkere kamers waar hun wil wet is en voldoe niet aan hun traditie dan ben je niet welkom ik hou Jezus in mijn hart en praat rechtstreeks als ik voel dat ik hem nodig heb.

   14 maart 2014
   • m.

    Dag Truus, Dat ik niet welkom ben zou ik niet durven zeggen hoor, mijn Kerk was best wel ruimdenkend en mensen met verschillende ideeën. Ik ben ook wel op zoek gegaan maar eigenlijk geen gemeenschap kunnen vinden in mijn buurt waar ik me op mijn plek zou kunnen voelen en ben op zoek naar inspiratie, maar op dit moment voel ik me maar bar weinig aangesproken door dingen/teksten. Ik trek er veel opuit

    14 maart 2014
 3. Klaus

  Waarom staat er eigenlijk tussen haakjes “Vincent” achter van Gogh? Is het zo erg als het om Theo van Gogh zou gaan?

  15 maart 2014
  • Fred Omvlee

   Beste, ik heb de liedtekst gekopieerd van een tekstensite. Ik denk dat Daniel Lohues inderdaad Vincent van Gogh bedoelde, maar het staat ieder vrij om te denken. Ik zal de toevoeging weghalen. Groet, Fred

   16 maart 2014
 4. Jolanda

  Beste Anoniem, Vincent van Gogh was een heel gelovig mens. Zijn vader was dominee , hijzelf heeft theologie gestudeerd en hij gaf godsdienst als docent op een school in Engeland. Van de anderen is ook bekend dat ze gelovige mensen waren. Ik dacht dat Theo van Gogh niet gelovig was. Zeker weten doe ik dat trouwens niet.

  16 maart 2014

Reacties zijn gesloten.