Daten als je ouder wordt: hoe doe je dat?

Daten als je ouder wordt: hoe doe je dat?

17 september 2019 0

In een conference van Youp van ’t Hek wordt het ongemak van daten op latere leeftijd feilloos weergegeven. Hoe Van ’t Hek eruitziet, wil de onbekende vrouw aan de andere kant van de lijn weten met het oog op een afspraakje later die dag. Van ’t Hek: “Ik? Lang. Lang en blond. Vraag in het café maar naar De Asperge”. En hoe ziet zij eruit, vraagt Van ’t Hek op zijn beurt. Knikkend herhaalt hij de antwoorden: “Lang haar, slank, Indonesisch…stop maar, ik weet genoeg”. In het verloop van de conference moet hij natuurlijk toegeven dat hij helemaal niet lang en blond is. En dan blijkt zijn date ook geen slanke Indonesische schone te zijn met lang haar.   

Bedrogen worden willen we allemaal wel. En zelfbedrog staat met afstand bovenaan. Een droombaan, een droompartner, een droomhuis: je ideaal kleurt vaak de werkelijkheid, maar die realiteit blijkt vaak na enige tijd toch weerbarstig. De baan valt tegen, het droomhuis kost je klauwen aan geld aan onderhoud en je droompartner? Die valt in werkelijkheid toch ook vaak tegen. En vice versa.

Datingbureaus schieten anno 2019 als paddenstoelen uit de grond. Voor vijftigplussers, maar ook voor dertigers en veertigers die op zoek zijn naar een nieuwe relatie en beseffen dat ze niet ieder weekend in een kroeg rondhangen om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus gaan ze het internet op. Maar de bravoure van je studententijd is met het klimmen van de jaren wel verdwenen. De onzekerheid slaat toe. Ben ik niet te oud? Zie ik er nog wel aantrekkelijk uit? Ben ik niet veel te druk voor een relatie? En wat zal een ander zeggen van mijn ex of mijn kinderen? Een filtertje over je Instagram is snel gemaakt, maar daar heb je weinig aan bij die eerste daadwerkelijke ontmoeting.

Je hoeft jezelf niet mooier te maken dan je bent. En probeer ook die ander niet mooier te maken dan hij of zij is. Ik denk altijd aan die gouden regel van verkoopwebsite Marktplaats: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Je hoeft niet trots te zijn op je butsen en beschadigingen, maar je levenservaring is wel degelijk van waarde, óók voor een eventuele nieuwe partner. Ouder worden, met alle verval en gebreken erbij, is geen deugd. Maar eerlijkheid daarover wel. En juist die eerlijkheid is de grondslag van iedere relatie.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller