De Bijbelse Jakob toont Koen Kardashian hoe om te gaan met angst voor de toekomst

De Bijbelse Jakob toont Koen Kardashian hoe om te gaan met angst voor de toekomst

28 april 2021 0

De Bijbel heeft zijn eigen Koen Kardashian. Hij heet Jakob. Ook hij had een turbulent verleden en was bang voor de toekomst. Hij worstelde daarmee. En kreeg een nieuwe naam…

Hoe zorg je er dan voor dat je verleden je niet meer bang maakt voor de toekomst? Koen Kardashian moet in de tweede aflevering van het EO-programma Diep diep gaan om de oorzaak van zijn angst onder ogen te zien. Niet iedereen wordt zorgeloos volwassen. Koen draagt een verleden met zich mee waarin hij onder andere is gepest en seksueel misbruikt is. Hij ontwikkelde daarna een nieuwe identiteit en noemde zich Koen Kardashian. De reality ster op Instagram leefde een leven vol met drank en drugs. Tot hij daarin vastliep. Maar wat nu?

Oude naam

Jakob uit de Bijbel heeft een ander verleden. Dat verleden zit in zijn naam verscholen. ‘Liegbeest’ en ‘Hielenlikker’, zo heet hij. En zijn naam maakt hij waar. Zijn broer Esau is het voornaamste slachtoffer. Jakob steelt zijn broers eerstgeboorterecht. Laten we zeggen: de positie van erfopvolger. Hij moet daardoor wel zijn ouderlijk huis ontvluchten.

Onder ogen zien

Jakob wordt zelf slachtoffer van zijn eigen verleden, of beter gezegd: hij krijgt een koekje van eigen deeg van de oom waar hij zijn toevlucht zocht. Het verhindert niet dat hij in welvaart leeft. Maar hij beseft ook dat hij zijn verleden onder ogen moet zien om verder te komen. God stuurt hem terug naar de plek waar hij geboren is. ‘Ik zal bij je zijn’ zegt God. En hoe…

Bang

Jakob is net als Koen Kardashian bang. Bang of de toekomst hem wel goedgezind is. Immers, is zijn broer nog boos op hem? Is hij op zijn leven uit? Aan het verhaal van Jakob kun je zien dat je je verleden nooit helemaal kunt ontvluchten, maar dat je het onder ogen moet zien als je verder wilt. Voor Jakob betekende dat heel concreet dat hij zijn broer onder ogen moet komen. En dan gebeurt het.

Nieuwe naam

Midden in zijn angst komt Jakob in een worsteling terecht. Met wie? God mag het weten. Een onbekende. Hij kan niet winnen van Jakob. Daarom slaat hij hem kreupel. En hij vraagt Jakob om te mogen gaan. ‘Niet als u mij niet eerst zegent’. Niet als je mij niet eerst het goede in het vooruitzicht stelt voor de toekomst. ‘Hoe heet je’, vraagt de ander. ‘Jakob.’ ‘Voortaan heet je niet meer Jakob, maar Israël. Je hebt gevochten met God en met mensen. En je hebt gewonnen.’

Worsteling met je verleden

Hoe zorg je er voor dat je verleden je niet meer bang maakt voor de toekomst? Daarvoor moet Jakob zijn verleden onder ogen zien. Dat is een worsteling waarin hij niet alleen is. Maar die hem wel een goede toekomst geeft. Hij wint in die worsteling. En hij krijgt een nieuwe naam: Israël. ‘Strijder met God en mensen’ betekent dat. Dat is vooral ook een strijd in en met jezelf. Maar zonder die strijd kom je niet verder. En blijf je bang voor de toekomst.

Littekens blijven

Daar kom je niet zonder kleerscheuren uit. Jakob is voor zijn leven kreupel. En zo kun je aan je verleden tal van zichtbare en onzichtbare littekens overhouden. En ze doen soms pijn. Maar die pijn hoeft niet te herinneren aan je verleden. Dat Jakob die blessure oploopt in de worsteling als hij aan het winnen is laat zien dat die littekens je niet willen herinneren aan de pijn van het verleden, maar aan de overwinning die jij behaald hebt! Je kunt daarmee de toekomst in.

Nieuwe (oude) naam

Aan het eind van het programma vraagt de presentator aan Koen van welke Koen hij nu afscheid neemt: van Koen Kardashian of van Koen van Dijk? ‘Van Koen van Dijk’ is Koens besliste antwoord. Een nieuwe oude naam. Het kan goed zijn afscheid te nemen van iets wat je vertrouwd was en je maakte tot die je bent, of was. Zie dat verleden maar onder ogen. Je bent niet alleen. Dat zet de deur open voor jouw ‘new me’. Niet zonder littekens, maar als een herinnering aan je overwinning!

MijnKerk_Banner_Dieper_1866x568px-formulier-nieuwsbrief

Je abonneert je hiermee op de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk.


Dieper gaan

In de komende weken is er op MijnKerk.nl/Dieper veel content te vinden om zelf ook met levensvragen bezig te gaan. Met tips van de wijzen en ander materiaal voor échte gesprekken en diepgang.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink