De eerste mantelzorger

De eerste mantelzorger

5 november 2021 0

Sint Maarten was de eerste mantelzorger. Hij liet zien dat delen je rijker maakt. Een blog over een feest dat relatief onbekend is, maar een wijze les geeft!

Zingend langs de deuren

Sint Maarten: ik had er geen idee van. Tot een jaar geleden. De deurbel gaat. Tot mijn verbazing zie ik drie kinderen aan de deur. Het is donker, moeten die kinderen niet thuis voor Het Klokhuis zitten? Dan beginnen ze nog te zingen ook. Iets over appels en peren en:

‘Sint Maarten, sint Maarten,
de koeien hebben staarten’!

Oké, ik snap ‘m: Sint Maarten. En wat nu? De kinderen kijken me aan en dan vraagt er één: ‘snoep?’ O help, natuurlijk. Ze komen aan de deur voor snoep! Ik zoek in mijn kast en vis er een pakje verantwoorde peuterkoekjes uit om samen te delen. De teleurstelling bij de kinderen is groot. Blijkbaar had ik moeten weten van hun komst zodat ik er rekening mee had kunnen houden. Waarom weet ik hier zo weinig van? Tijd voor wat research!

11 november

Op 11 november is het weer zo ver: de dag van Sint Maarten. In Brabant (waar ik woon) is de datum vooral bekend vanwege ‘de 11e van de 11e’. Dan wordt om precies 11 minuten over 11 het startsein gegeven voor het nieuwe carnavalsseizoen. Zou het feest van Sint Maarten in onze buurt daarom weinig bekend zijn?

Wat of wie is Sint Maarten?

Over de oorsprong en belangrijke data zijn nogal wat verschillen te vinden. Het komt er ongeveer hierop neer. Rond 316 werd ene Martinus (Maarten) in Hongarije geboren. Hij was de zoon van een rijke koopman. Hij was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een winters koude dag reed hij te paard met een groepje soldaten naar huis. Hij zag een arme man zonder jas aan in de sneeuw zitten bedelen. Maarten had geen geld om te delen. Maar wat deed hij? Hij sneed met zijn zwaard de helft van zijn kostbare mantel en gaf deze aan de bedelende man. Maarten bekeerde zich tot het christendom en reisde heel Gallië door om het christendom te verspreiden. Maarten stierf op 8 november en werd op 11 november 397 begraven in de basiliek van Tours. De dag van zijn begrafenis, 11 november dus, wordt de dag waarop hij wordt herdacht.

Oude gebruiken

Maar waar komt dat zingen in ruil voor snoep dan vandaan? Dit was vanouds een manier om voor arme mensen te zorgen. Op 11 november vierde men heel vroeger de winterfeesten. Op die dag werd er lekker gegeten en gedronken. Daarna moest er zuinig worden gedaan met brandstof en voedsel. Er werden vuren aangestoken om tijdens het feest warm te blijven. Vooral voor de arme mensen was de winter een heel moeilijke periode. Op feestdagen in de winter mochten zij langs de deur gaan. Ze zongen dan een liedje en daar kregen ze dan geld, voedsel of brandstof voor. 

Moderne Sint Maarten

Op die manier zorgen voor elkaar spreekt mij erg aan! Een mooie manier van delen, zonder dat de vragende partij medelijden te verduren krijgt. ‘Gewoon’ een medemens de koude winter doorhelpen. En door te delen word je rijker! Geen wonder dat Maarten heilig werd verklaard en ‘Sint’ Maarten werd genoemd. Hij deed letterlijk voor wat ‘mantelzorg’ is. Daarom staat de week waarin Sint Maarten valt tegenwoordig ook in het teken van de mantelzorg

Het is een bijzonder verhaal om door te geven aan je kind. Via deze link vind je het verhaal voor kinderen.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer