De keuzes die je maakt

De keuzes die je maakt

2 februari 2019 0

“Bouw je een boog als wapen, of ga je voor het zwaard?” Zoonlief (14) kijkt op Netflix naar Minecraft, Story Mode en krijgt onder meer deze vraag voorgelegd. Hij vraagt zijn zusje (10) om advies. Ze kiest voor het zwaard en het verhaal gaat verder.

Keuzes maken

Voor wie het niet kent, Minecraft is een spel dat je op een pc of spelcomputer kunt spelen. Het is een wereld op zich, waar je zelf aan mee kunt bouwen. Sinds eind vorig jaar is er op Netflix een serie hiervan te zien, waarbij je interactief met je afstandsbediening keuzes kunt maken. Die hebben te maken met het verhaal en de dialogen. Je bestuurt het personage niet, maar bent verantwoordelijk voor de keuzes die hij of zij maakt.

Eindeloos

Het zou niets voor mij zijn, want ik zou zo’n serie eindeloos blijven kijken en alle keuzes willen uitproberen. Dus keer op keer opnieuw afspelen en dan juist de andere keuze maken. Nu dan het zwaard op verzoek van de jongste, maar de volgende keer toch de boog en wat is dan het verschil en welke keuzes kun je daarna maken.

Handig

Onwillekeurig dwalen mijn gedachten af naar keuzes die ik niet in een spel, maar in het leven heb gemaakt. Wat zou dat af en toe gemakkelijk zijn geweest als ik twee opties had gehad en het gewoon kon uitproberen. Goh, linksaf was toch niet zo’n goed idee, laat ik nog even terug gaan en rechtsaf proberen.

Weloverwogen

Helaas werkt het zo natuurlijk niet. Soms heb je wel tijd om na te denken over keuzes die je moet maken en soms ook helemaal niet. En ook een weloverwogen keuze kan zo heel anders uitpakken dan je had verwacht. Terwijl in de haast genomen beslissingen dan ineens verrassend goed kunnen verlopen.

Hulp

Zoonlief had moeite met keuzes maken in het spel en vroeg zijn zusje om hulp. Die had er duidelijk minder moeite mee. Maar hij had de afstandsbediening in de hand en moest alsnog beslissen of hij haar raad opvolgde of toch voor de andere keuze ging.

Zelf

De keuzes die je in het leven moet maken, zijn ook je eigen verantwoordelijkheid. Als je er niet uitkomt, kun je anderen om advies vragen. En soms krijg je het ook ongevraagd. Het ene advies kan zwaarder wegen dan het andere en met de ene tip kun je meer dan met een andere. Maar uiteindelijk druk je zelf op die afstandsbediening.

Afloop

Na de eerste aflevering was onze zoon er eerst weer klaar mee en zette hij de tv uit. Ik vroeg hem nog of het uiteindelijk goed zou aflopen. Hij haalde zijn schouders op en mompelde: “weet ik veel…” en liep de kamer uit (hoezo een puber).

De belangrijkste keuze

Hmm, dacht ik, hoeveel keuzes ik ook heb gemaakt die ik achteraf misschien wel wat anders had gedaan er is in ieder geval één keuze waarmee ik voor de goede afloop ga. Hoe het precies afloopt, weet ik natuurlijk ook niet. Maar dat het goed zal zijn, ga ik nog steeds van uit.   

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens