De leukste tips om bevrijdingsdag te vieren in coronatijd

De leukste tips om bevrijdingsdag te vieren in coronatijd

4 mei 2020 0

5 mei had dit jaar extra bijzonder moeten worden, want we vieren 75 jaar bevrijding! Maar corona haalt hier een streep door. Niet getreurd, want wij hebben toffe tips verzameld om van deze dag toch een feestje te maken! 

Twee kijktips

Het Anne Frank Huis dat net als alle andere musea nu gesloten is, heeft een videodagboek gemaakt van 15 afleveringen waarin Anne (gespeeld door Luna Cruz Perez) je meeneemt in haar leven.

De nationale kinderherdenking 4 mei heeft speciaal voor deze ongewone situatie een videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ gemaakt met vijf indrukwekkende (oorlogs)verhalen. Het pakket kun je gebruiken voor (thuis)onderwijs, maar ook samen met je kinderen kijken in gezinsverband. 

Drie doe-tips

Ook leuk om samen te spelen met kinderen (in de basisschooolleeftijd) is het vrijheidsspel dat je vindt op de site van 4 en 5 mei. Je kunt de pdf hier gratis downloaden. Je vindt het spel en de spelregels ook in het denkboek 2020 . 

Een jurk van jute, schoenen van hout en een bruidsjurk van parachutes? In de 2e wereldoorlog was het moeilijk om aan stoffen te komen voor kleding. Het maakte mensen erg creatief, blijkt uit de tentoonstelling van het verzetsmuseum. Voor bevrijdingsdag hebben ze een mooie uitdaging bedacht: maak zelf van bestaande materialen een nieuw kledingstuk en post dit onder #watdraagjij5mei

Is het mooi weer? Vul dan een mandje met lekkers, neem een picknickkleed mee en maak een mooie lange fietstocht bij jou in de buurt. Wat ook (op veel plekken) mag: een kano huren en lekker rustig peddelen op het water!

Twee luistertips

Kruip lekker op de bank en luister naar een paar mooie podcasts, zoals:

Een jongen in de oorlog waarin radio- en tv-maker Koos Postema vertelt over zijn ervaringen als jongen in de Tweede Wereldoorlog.

De jodenverraadsters, een vijfdelig podcast-drama over het waargebeurde verhaal van de Joodse Ans van Dijk en Rosa Roozendaal die tijdens de Tweede Wereldoorlog worden gedwongen tot een hels dilemma; andere Joden verraden of zelf gedeporteerd worden. 

Zit er wat voor je bij? Of heb je zelf nog goede tips?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap