De Luizenmoeder: Hoe geef complimentjes aan je kind?

De Luizenmoeder: Hoe geef complimentjes aan je kind?

12 maart 2019 0

Na een week met stevige kritiek op De Luizenmoeder, zit de nieuwste aflevering vol met positieve feedback. Tenminste, dat is de bedoeling. Doet je kind alles goed? Als je de complimentjes en plakplaatjes ziet rondstrooien dan lijkt het er wel op. En hoe kan je ook anders? Natuurlijk ben je trots op je kind. Maar help je je kind daar altijd mee?

Juf Ank probeerde klas te verleiden om andere complimentjes over Achmed te geven dan dat hij goed kan voetballen. Toch is dat vaak wel het soort complimenten waar jonge kinderen opkomen. Ze kijken naar wat iemand kan of wat iemand heeft. Tot frustratie van moeder Ursula geven de kinderen haar dochter alleen complimenten over haar dure kleding en haar vele speelgoed en zakgeld. ‘Er valt toch wel meer leuks over haar te zeggen?’ Vast wel, maar zo kijken kinderen naar elkaar: Wat kan en wat heeft een ander?

Hoe leer je kinderen complimenten geven?

Kinderen kunnen in de loop van de tijd wel leren complimenten te geven over hoe iemand is. Maar daarvoor moeten ze eerst hun woordenschat uitbreiden. Vooral over hun emoties. Het duidelijkste voorbeeld vind ik altijd boos zijn. Een kind moet leren hoe je onder woorden kunt brengen hóe boos je bent: geïrriteerd, boos, kwaad of woedend. Net als met blij zijn: tevreden, blij, uitzinnig (wat mij betreft superblij). Sociaal-emotioneel leren heet dat.

Hoe geef je je kinderen complimenten?

Je kunt je kinderen helpen door daarom ook niet altijd ‘trots’ te zijn op alles wat ze doen. Ook daar zijn gradaties in. Niet elke tekening is de mooiste die ze ooit gemaakt hebben. Dan doe je ze ook tekort. Je hoeft niet meteen te zeggen dat er niks van deugt. Een pedagoog vertelde eens dat je een kind dan niet hoeft te zeggen hoe geweldig het is wat het gemaakt heeft, maar wel kunt zeggen: ‘Vertel eens, hóe heb je dit gemaakt?’ Dan kom je met je kind vanzelf op het spoor hoe het de tekening nog wat mooier kan maken. Of waarom het gewoon een goede tekening is, of echt een heel mooi kunstwerk.

Hoe ga jij om met complimenten geven aan je kind? 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink