De Luizenmoeder: horen christelijke feestdagen bij de algemene ontwikkeling?

De Luizenmoeder: horen christelijke feestdagen bij de algemene ontwikkeling?

4 maart 2019 5

In De Luizenmoeder werd het kerstfeest gevierd op een Openbare Basisschool. Hoort daar ook het kerstverhaal bij? Wat is het kerstfeest zonder het kerstverhaal? En hoort dat verhaal bij de algemene ontwikkeling of is dat een voorkeur van jezelf?

Het was een verwarrende aflevering van De Luizenmoeder. En niet alleen omdat de kerstaflevering in het carnavalsweekend werd uitgezonden. Ook omdat het hardgrondige gevloek, waar de schrijvers veel kritiek op kregen, werd afgewisseld met bijna ontroerende momenten. De leegheid van een kerstfeest zonder kerstverhaal, en een dialoog bij de kerstboom over de zin of zinloosheid van het leven: die raakten me meer dan het gevloek.

Tekst gaat hieronder verder

Aanleiding was het aanstaande kerstfeest op de basisschool. Directeur Anton wilde het ‘echte kerstverhaal’ dit jaar centraal stellen. Juf Ank, die ineens ‘Jezus in haar hart’ bleek te hebben, was helemaal voor en zou de verteller zijn van het kerstspel. Daar is het uiteindelijk niet van gekomen. De directeur van de koepel van openbare basisscholen stak er een stokje voor.

Kerstfeest zonder kerstverhaal

Wat er overbleef was een treurig lawaaierig Kerstfeest met een fake kerstman met als briljante ‘kers op de taart’: een individuele kerstmaaltijd. Omdat de ouders vanwege allerlei allergieën en intoleranties niet konden komen tot één gezamenlijke maaltijd. Kun je Kerst vieren zonder Kerstverhaal? En hoort het niet bij de algemene ontwikkeling dat kinderen deze verhalen leren kennen?

Het kerstverhaal hoort erbij

Bij mij op (de protestants-christelijke) school zei een moeder van de ouderraad tegen mij: ‘Ik ken het Kerstverhaal niet, maar jij moet het wel vertellen.’ Deze moeder had geen enkele gelovige achtergrond maar vond wel dat het Kerstverhaal op onze school een plek moest krijgen bij de kerstmaaltijd in de klassen. Nou ja, het christelijke Kerstverhaal dan. Het andere kerstverhaal kende ze wel. Wat dat dan was moest ze me overigens schuldig blijven.

Algemene ontwikkeling

Het staat Openbare Scholen vrij om in overleg met de ouders godsdienstles te geven en aandacht te schenken aan verschillende religieuze feesten. Ik denk dat de grote verhalen rondom de christelijke feestdagen gewoon bij de algemene ontwikkeling van kinderen horen. En niet omdat we een ‘joods-christelijke’ cultuur zijn. Dat zijn we allang niet meer. Maar wel omdat we die feesten vieren. En omdat het belangrijke thema’s zijn in literatuur en muziek.

Feesten met inhoud

Bovendien willen we kinderen toch leren dat niet elk feest hetzelfde is, maar dat het een bepaalde inhoud heeft? En dat gelovige mensen vinden dat ze een reden hebben om feest te vieren. En niet ‘omdat het nu vakantie is’ of zo. Niet elk feest is carnaval. Wat dat betreft was die polonaise met de kerstman in De Luizenmoeder wel weer goed gevonden als karikatuur. We hoeven kinderen niet te leren geloven. We mogen ze wel kennis laten maken met de gevoeligheid voor ‘iets meer’ in het leven. En hoe mensen dat beleven en hun leven ermee invullen. Dan wordt het pas echt feest!

Hoe belangrijk zijn christelijke feesten bij jouw kinderen op school? En wat vind je daarvan?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
5 reacties op “De Luizenmoeder: horen christelijke feestdagen bij de algemene ontwikkeling?
 1. J vd Hout

  Otto, je analyse is herkenbaar. Is in onze multiculturele samenleving nog wel ruimte voor het christelijk verhaal of ontaardt het kerstfeest in een leeg en individualistisch lawaai feest?

  4 maart 2019
 2. Harmke

  Geen kerst zonder het kerstverhaal! Waarom zou je anders Kerst vieren? Dat is toch Kerst. Is toch een christelijk feest. Ik snap ook niet dat mensen Kerst kunnen vieren zonder de geboorte van Jezus te gedenken.

  4 maart 2019
  • Albertine

   Mee eens Harmke.

   5 maart 2019
 3. Ada

  Iedereen viert kerstfeest, lekker 2 vrije dagen en heerlijk eten. Maar het ECHTE kerstfeest is het gedenken en vieren van de geboorte van Jezus, onze Heiland en Verlosser. Helaas zijn er velen die dit niet willen weten en het ook niet geloven. Er is nog veel gebed nodig.

  5 maart 2019
 4. Ada

  Iedereen viert kerstfeest, lekker 2 vrije dagen en heerlijk eten. Maar het ECHTE kerstfeest is het gedenken en vieren van de geboorte van Jezus, onze Heiland en Verlosser. Helaas zijn er velen die dit niet willen weten en het ook niet geloven. Er is nog veel gebed nodig.

  5 maart 2019

Reacties zijn gesloten.