De Luizenmoeder: welke verhalen lees je aan je kinderen voor?

De Luizenmoeder: welke verhalen lees je aan je kinderen voor?

26 februari 2019 0

Sommige sprookjes zijn toch eigenlijk te gruwelijk om aan kinderen te vertellen, zo was te zien in De Luizenmoeder. Welk (bijbel)verhalen lees je aan je kinderen voor? En waarom (niet)? 

Tekst gaat hieronder verder

En inderdaad, in de oorspronkelijke sprookjes gaat het er veel rauwer aan toe dan in de Efteling. Wat dacht je van het verhaal van het meisje met de rode schoentjes? In de Efteling-versie worden de schoentjes van de voeten van het meisje gehakt, maar in de oorspronkelijke versie van Hans Christiaan Andersen worden ze met voeten en al afgehakt. We zijn gauw geneigd als ouders om verhalen wat af te zwakken, geschikt voor onschuldige kinderoortjes.

Moeilijke Bijbelverhalen

Bij Bijbelverhalen zie ik dezelfde moeite. Bij ouders en bij leraren. Welk verhaal uit de Bijbel vertel je wel, en welk verhaal niet? En hoe vertel je het dan? Neem het verhaal van Kaïn die zijn broer Abel vermoordt. ‘Dat ga ik echt niet lezen’, zei één van de juffen. ‘Ik wel’, zei een andere juf, ‘maar ik vertel alleen dat ze ruzie hadden.’ Of Jozef die door de vrouw van Potifar verleid wordt. Hoe vertel je dat aan kinderen; wat laat je weg, of laat je het helemaal weg? Er zijn genoeg Bijbelverhalen waar je moeite mee kan hebben, ook zelf als volwassenen, ik ook. ‘Al die oorlogsverhalen’ krijg ik dan vaak voor mijn voeten geworpen als ik over lastige verhalen uit de Bijbel begin.

Het echte leven

Ik antwoord dat vaak: ‘Het lijkt net het echte leven hè?’ Natuurlijk, het is moeilijk om in een geloofsboek gruwelijke gebeurtenissen te lezen, zeker als die aan God worden toegeschreven. En je kunt met dit antwoord niks gladstrijken. Maar dat is het hem nou juist. Het leven valt niet glad te strijken. Maar dat moet je de Bijbel niet verwijten.

In het echt is het nog gruwelijker

Sterker nog, de werkelijkheid is vaak nog gruwelijker. Al die gruwelijke sprookjes die juf Helma in De Luizenmoeder vertelde waren niet eens de oorzaak van de nachtmerries van Phillip(ien). De jongen uit groep 8 had op zijn telefoon filmpjes van IS zitten kijken en die gedeeld in de groepsapp van de klas om één uur ’s nachts. ‘De werkelijkheid is vaak gruwelijker dan je kunt bedenken. Daar is Roald Dahl niks bij’ concludeerde Juf Helma.

Ver-eftelingen

We kunnen als “curlingouders” alles weg willen poetsen uit (bijbel)verhalen en ze ‘ver-eftelingen’, maar per saldo ontdekken onze kinderen een wereld die nu een keer al die elementen heeft die wij voor ze willen verbergen. Dan blijft de vraag staan hóe je het ze vertelt. Volgens mij kunnen kinderen veel meer aan dan we denken. En zegt het vaak meer over ons, wat wíj niet willen horen.

Vertrouwen

Natuurlijk willen we ons niet neerleggen bij een wereld waarin al die gruwelijke dingen gebeuren. En precies dáár begint het gesprek over geloven. En over God die aan die gruwelijke dingen een einde wil maken. Nee sterker nog: heeft gemaakt. Misschien vraagt het dus ook om een beetje vertrouwen, dat het met God erbij, die door de verhalen toch heen klinkt, het wel goedkomt.

Welke verhalen vind jij moeilijk om aan je kinderen te vertellen? En hoe los je dat op?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink