Opgenomen in de orde van het theelepeltje

Opgenomen in de orde van het theelepeltje

19 oktober 2017 0

Ben jij al opgenomen in de orde van het theelepeltje? Je kunt niet zelf toetreden, maar iemand anders moet jou bevorderen. Het is een begerenswaardige orde, die voelt als verheffen in de adelstand.

O ja, sorry, ik zal eerst even uitleggen waar ik het over heb, voor ik verder ga in mijn enthousiasme.
De orde van het theelepeltje is ooit bedacht door de schrijver Amoz Oz.  Hij vroeg zich in een interview af wat mensen doen bij een brand.

Wat doe jij als er brand is?

Vlucht je snel weg, zonder aan anderen te denken?
Of ben jij meer zo iemand, die er een brief over gaat schrijven en klaagt over dat de brand heeft kunnen ontstaan?
Of pak je de eerste de beste emmer, die je kunt vinden, vult hem met water en gaat blussen. En als je geen emmer kunt vinden, pak je dan een beker, en als je zelfs geen beker hebt, probeer je dan met een theelepeltje de brand te blussen?
Want zeg nu zelf: iedereen heeft wel een theelepeltje!
Daarna maakt Oz duidelijk dat het om een vergelijking gaat. Wij zijn met miljoenen op deze wereld, die in brand staat door chagrijn, onvriendelijkheid, haat, afgunst, geweld, oorlog. Als wij allemaal een theelepeltje vriendelijkheid uitschenken in dit soort situaties dan zou de wereld toch een beetje liever kunnen worden.

De orde van het theelepeltje

In Nederland heeft iemand zijn oproep letterlijk opgevat en de orde van het theelepeltje opgericht. Je kunt er voor een euro een insigne van een theelepeltje bestellen en het bij iemand opspelden. Met wat aardige woorden erbij bevorder je zo iemand in deze orde.
Zelf heb ik er één opgespeld bij mijn schoonmoeder. Ze is heel hartelijk en deelt haar vriendelijkheid uit aan heel veel mensen die op haar pad komen. Het was een bijzonder moment om dit te doen.
De andere lepeltjes die ik besteld had heb ik doorgegeven aan anderen, met de vraag of ze binnen een maand iemand willen bevorderen tot de orde van het theelepeltje. Binnenkort ga ik eens vragen hoe het gegaan is met de speldjes.

Strooi met vriendelijkheid

Dat het goed is om vriendelijkheid rond te delen, is al een oude opdracht. Paulus doet aan de gemeente van Fillippi de oproep: Laat iedereen merken dat jullie vriendelijk zijn. Direct daarna zegt hij: Bedenk goed, de Heer is dichtbij. (Filippenzen 4: 5) Je zou kunnen zeggen, het wordt gemakkelijker om vriendelijk te zijn en te blijven, als jij je realiseert dat God dichtbij is en steun geeft.
Waar je het ook vandaan haalt, onverwachte vriendelijkheid doet enorm goed om te ontvangen.

Wie zou jij een theelepeltje opspelden en waarom?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl