De 13 sterkste quotes uit Bijbelboek Prediker

De 13 sterkste quotes uit Bijbelboek Prediker

31 oktober 2022 2

Het bijbelboek Prediker is kort en toegankelijk. Ik zou het iedereen aanraden. Interessant, ook als je jezelf niet ‘gelovig’ noemt. Een pleidooi voor leef in het moment en maak je niet te druk. Hieronder zet ik mijn favoriete wijsheden van Prediker op een rijtje.

1. De mens kan het werk van God niet doorgronden 

Probeer het dus ook maar niet! zegt Prediker. Breek je hoofd er niet over, maar heb respect en ontzag voor alles wat geschapen is en geniet ervan! Controle loslaten is best een dingetje voor mij. Mijn hoofd uitzetten en simpelweg toegeven dat ik toch niet alles kan begrijpen, geeft rust en ruimte.

 

De mens kan het werk van God niet doorgronden

De mens kan het werk van God niet doorgronden. Prediker 3:11

2. Wat een mens bereikt is het resultaat van zijn afgunst op een ander 

Ha! Ik denk dat hier een grote waarheid in schuilt, al is het bijna te lelijk om toe te geven. Zetten we alleen maar door, omdat we beter willen zijn dan de ander? Is dit niet stiekem vaak onze drive? Lees de blog ‘Zes tips voor meer zelfvertrouwen’, waarin ik pleit dit zelfvertrouwen niet op te hangen aan wat je gepresteerd hebt.

Wat een mens bereikt is het resultaat van zijn afgunst op een ander

Wat een mens bereikt is het resultaat van zijn afgunst op een ander (Prediker 4:4).

3. Iemand die alleen is kan zich niet verdedigen 

Een waarheid als een koe, maar achter deze quote schuilt een andere, diepere waarheid. Namelijk dat je niet alles alleen hoeft te doen. Daar zijn we goed in, in onze individualistische samenleving. Ik zou zo graag weer meer van het ‘samen’ zijn. Samen ben je simpelweg sterker dan alleen. In alle soorten gevechten. En dan echt sámen, door dik en dun, niet alleen als het je uitkomt.

Iemand die alleen is, kan zich niet verdedigen

Iemand die alleen is kan zich niet verdedigen (Prediker 4:12)

4. Beter een jongen die arm is en wijs, dan een koning die oud is en dwaas 

Actueel in deze tijden van wankele politiek en dat het er op nú op aankomt: milieu, armoede, vluchtelingen, huisvesting, Ik voel rebellie in me opborrelen bij deze quote: al die dwaze, oude ‘koningen’ van tegenwoordig! Laat de jongeling spreken! En blijkbaar is het van alle tijden. Wie is er aan de macht en wat gaat dat ons helpen?

Beter een jongen die

Beter een jongen die arm is en wijs, dan een koning die oud is en dwaas (Prediker 4:13)

5. Lege woorden zijn er al genoeg 

Ook al zo’n boerenwijsheid. Wie kun je nog geloven? Wie spreekt de waarheid? Wie wil alleen maar mooie praatjes verkopen? Ik denk aan lege beloftes, die niet worden vervuld. Lege woorden, die geen troost bieden, geen werkelijk houvast. Ik neem me voor om alleen iets te beloven als ik het echt waar kan maken.

Lege woorden zijn er al genoeg

Lege woorden zijn er al genoeg (Prediker 5:6).

6. Het is beter te genieten van iets tastbaars dan te grijpen naar iets onbereikbaars 

Confronterend. Hoe vaak ben ik wel niet in mijn hoofd aan het dromen van iets wat nog moet gebeuren? Van iets wat ik wil bereiken, maar waarvan ik niet weet of het zal gaan lukken. En heb ik iets bereikt, dan reik ik alweer naar iets nieuws. Soms met een fijn verlangen, maar vaak ook met een spanning in mijn buik. Is het niet veel rustgevender te genieten van wat al is? Nu. Samen eten, een fietstochtje, het inademen van de herfstlucht.

Het is beter te genieten van iets tastbaars

Het is beter te genieten van iets tastbaars dan te grijpen naar iets onbereikbaars (Prediker 6:8).

7. Heb een lange adem en beheers je rusteloosheid

Wat is Prediker toch van alle tijden! Deze koos ik omdat ik nogal ongeduldig ben, als ik middenin een project zit. En dat maakt me rusteloos. In het weekend duurt het uren, soms dagen voordat de onrust wat zakt. Zucht. Vertrouwen heb ik nodig, dat het wel goed komt en je in de tussentijd gewoon rustig moet doorademen.

Heb een lange adem

Heb een lange adem en beheers je rusteloosheid (Prediker 7:9).

 

8. Wijsheid verandert strenge ogen in een milde blik 

Ik vond het zo ontroerend dat deze zin in de Bijbel staat. Laatste jaren veel bezig met ‘strengheid’ in mezelf naar anderen en naar mezelf om te zetten in mildheid. Niet te snel te oordelen. Of niet te vergelijken. En daar heb je wijsheid voor nodig, levenservaring. Het helpt me God te zien met de aller-mildste blik.

Wijsheid verandert strenge ogen in een milde blik

Wijsheid verandert strenge ogen in een milde blik (Prediker 8:1

9. Niemand weet wat komen zal en hoe het later gaat 

Ook alweer zo wijs. Waarheid als een koe. We zijn zo goed in onze toekomst voorspellen en uitstippelen. Maar kunnen we dat ook loslaten? Je kunt het niet weten. Is dat niet troostend? Dat maakt kiezen en keuzes maken makkelijker. Doe het intuïtief, met een goed onderbuikgevoel. Geef het over in God’s hand.

Niemand weet wat komen zal en hoe het later gaat

Niemand weet wat komen zal en hoe het later gaat (Prediker 8:7).

10. Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn 

Hier word ik blij van. Het lijkt zoiets triviaals, eten en drinken. Moeten we niet streven naar iets meer verhevens? Nee, volgens Prediker gaat het juist om het alledaagse. Want behalve God’s aanwezigheid is er verder niets zeker. En daarom kun je maar beter genieten van al het tastbare! En genieten betekent echte vreugde voelen.

Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn

Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn (Prediker 9:7).

11. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan 

Van deze tekst uit Prediker moet ik bijna huilen. Hou toch eens op met zo je best te doen! Voor wie? God was al mild en vol vreugde over jou vanaf het eerste begin. Geen hoogdravende preken van Prediker, maar juist een pleidooi van maak je maar niet te druk. Het is al goed

God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan

God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan (Prediker 9:7)</p/>

12. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven 

Geniet op álle dagen. Niet alleen op de dagen dat er wat speciaals is. Ik vind dit een mooie opdracht. Probeer te genieten van elke dag. En als er weinig te genieten viel, is er dan iets kleins te bedenken? Kleuren, geuren, één glimlach, een grapje, iets wat je meeviel. God heeft het je toch zomaar gegeven. Geniet met volle teugen! Dat mogen we leren van de Bijbel. Is dat niet bevrijdend?

Geniet op alle dagen van je leven die God je heeft gegeven

Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven (Prediker 9:7)

13. Wees niet te haastig met woorden en doe God niet overijld met heel je hart geloften 

Confronterend. Ook ik doe best vaak beloftes die ik niet waar kan maken. In het moment wil ik zo graag helpen. Of wil ik zo graag veranderen. Teleurstelling ligt op de loer. Wantrouwen misschien. Denk na over wat je waar kan maken. Wat je echt wilt. Wat je echt kan. Dan is elk woord op je lippen veel meer waard. En blijf je ook trouw aan jezelf.

 

Wees niet te haastig met woorden

Wees niet te haastig met woorden en doe God niet overijld met heel je hart geloften (Prediker 5:1).

 

Welke quote springt er voor jou uit?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon
2 reacties op “De 13 sterkste quotes uit Bijbelboek Prediker
 1. AvB

  “God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan.”
  Heel soms komt dat binnen, meer hopende dan vertrouwende. Dat ook dit zo ronduit staat in Prediker (die ik verafschuwde vanwege het moedeloze van sommige stukken)… dat is heel fijn.

  31 augustus 2021
 2. HW

  Prediker is al heel lang mijn favoriete bijbelboek. Juist om al deze praktische aanwijzingen. Het voelt vriendelijk aan, als een brief van een goede vriend.

  1 februari 2022

Reacties zijn gesloten.