De wereld een beetje heler maken

De wereld een beetje heler maken

11 april 2021 0

Heb je dat ook wel eens gehad? Dat je een gedicht of een stukje tekst las en dacht: dit gaat over mij! Dit ben ik! Soms kan dat vervelend zijn en confronterend. Omdat er iets van jouw mindere kanten pijnlijk precies beschreven wordt. Maar soms geeft de herkenning juist bemoediging, als een warme omhelzing. 

Precies dat gevoel had ik toen ik onderstaande gedichtje las:

ik ben niet simpel

zo ben ik gemaakt

lekker ingewikkeld

en daarom gelaagd 

ik ben gebroken 

vandaar dat ik maak

complex bedraad

tussen bevlogen en geaard

Het is van De Droominee, een spokenwordartist die ik leerde kennen op het Graceland Festival. Een woordentovenaar werd hij laatst genoemd. Hij weet als geen ander woorden zo te draaien en gebruiken dat ze raken, zonder te kwetsen. 

Het gedichtje gaf me dat gevoel van herkenning. Zo kan ik me ook voelen, niet simpel, maar ingewikkeld. Mijn gevoelens gaan soms alle kanten op en ik ben een piekeraar. Het begrip gebroken zijn, is iets wat vooral in de christelijke traditie veel gebruikt wordt. Dat we als mens gebroken zijn, doordat we in een gebroken wereld wonen. Een wereld die stuk is. Waar niet, zoals God ooit van plan was, de liefde overheerst.  Een wereld waar mensen elkaar (on)bewust pijn doen. Ik ervaar soms ook echt: ik ben hier niet voor gemaakt. Ik ben bedoeld voor een goede wereld, vol liefde. En dat besef maakt dat ik ‘maak’. 

Door het gedichtje van de Droominee besefte ik me dat ik een maker ben. In navolging van God, De Maker. Ik heb jaren lang als therapeut gewerkt en nu als ambulant begeleider. In die hoedanigheid probeer ik, met de kinderen met wie ik werk, stukjes te lijmen van wat er gebroken was in hun leven. Proberen we wat kapot ging weer te maken. Daarnaast maak ik allerlei creatieve dingen, gedichtjes, blogs, collages, handletteringart enzovoorts. En daarin komt vaak ook dat stukje gebrokenheid en zoeken naar heel worden weer terug. 

Ik geloof dat ieder mens, van nature,  een maker is. Want zo zijn we bedoeld. Lijkend op God, onze Maker. Misschien denk je: maar wat maak ik dan? Ik ben geen hulpverlener, ik ben geen schrijver of een kunstenaar. Toch zit het erin. Ik ken iemand die graag helpt. Hij is handig, heeft de juiste spullen, en komt graag wat bij je repareren. Ja, hij maakt letterlijk dingen die stuk zijn. Maar ook dat kan soms als een warm bad voelen. En zo kunnen dingen, die voor jou klein voelen en onbetekenend, het verschil maken. Gemis, ongenoegen, praktisch ongerief of gebrokenheid een klein beetje heler maken. 

Ik ben benieuwd: wat maak jij? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder