Deeleconomie: geloven is delen

Deeleconomie: geloven is delen

2 februari 2020 1

Veel mensen hebben wel eens een overnachting via Airbnb geboekt. Of een taxi besteld via Uber. Deze platformen horen bij de ‘deeleconomie’. Wat is de deeleconomie? Wat heeft dat met het geloof te maken? Hoe kan jij er gebruik van maken?

Tegenwoordig is het heel makkelijk iets met elkaar te delen. Er zijn allerlei apps en platformen die dat regelen. Heb je een eigen auto die je wilt verhuren? Dan kun je die aanbieden via Snappcar. Zoek je een boor die je kunt lenen? Kijk dan op Peerby. Of een autorit, maar je hebt geen auto? Blablacar is dan een goede optie. Dit alles (meestal) tegen een vergoeding. 

Voor(delen)

Er zitten veel voordelen aan het delen met een ander. Zowel jij als de ander helpen elkaar. Jij kan voor weinig geld gereedschap huren in de buurt. Iemand anders krijgt een (klein) bedrag voor de verhuur van gereedschap dat anders maar in de schuur zou blijven liggen. Het is sociaal. Als iemand via Blablacar met je mee rijdt, ontmoet je iemand die je niet kent. Zo kom je in contact met andere mensen. Dat kan verrassende ontmoetingen opleveren. Ook is het goed voor het milieu: in plaats van iets nieuws te moeten kopen of iets niet te gebruik, deel je nu in het gebruik. Dat scheelt uitstoot. 

Geloven is delen

Van de eerste christenen was al bekend dat ze veel deelden. ‘De groep mensen die het geloof had aanvaard, leefde eendrachtig samen. Geen van hen beschouwde zijn bezittingen als zijn persoonlijk eigendom, want ze hadden alles gemeenschappelijk.’ (Handelingen 4:32). Als je deelt met elkaar zal er altijd genoeg zijn. Zo ging het ook met het verhaal over de vijf broden en de twee vissen. Er leek niet genoeg voedsel voor de mensen. Maar daar waar mensen in de naam van Jezus samen zijn en delen, daar is genoeg voor iedereen. Jezus gaf uiteindelijk zichzelf weg aan de mensen. Het symbool daarvoor is het delen van brood en wijn bij het Heilig Avondmaal. 

Maak jij wel eens gebruik van de deeleconomie? Deel jij spullen van jezelf met anderen? Zo ja, wat en hoe? Laat het ons weten! 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Deeleconomie: geloven is delen
  1. Sonja

    Ik deel veel eten uit. Kastje in mijn tuin en netwerk. Krijg dan ook terug, maar hoe meer ik deel, hoe meer ik heb lijkt wel. Zo een mooi leven. Geven en leven, naar armen uitreiken. En de Heere zegent

    2 februari 2020

Reacties zijn gesloten.