Denk jezelf gezond

Denk jezelf gezond

9 juli 2019 1

We maken ons allemaal wel eens zorgen, het is zelfs de grootste optimist niet vreemd om je van tijd tot tijd negatieve gedachten te hebben. Volgens neuro-wetenschapper Caroline Leaf is het een ‘zonde’ om te piekeren. Het houdt ons af van het doel wat God voor ons voor ogen heeft. Negatieve gedachten zijn venijnig, ze verspreiden zich in je brein. Het goede nieuws is: Je kunt leren om ze af te wijzen.

De Zuid-Afrikaanse Caroline Leaf doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de relatie tussen het brein en het denkvermogen. In haar onderzoeken en boeken betoogt ze dat wij ongelofelijk veel mogelijkheden hebben. Het is zelfs cruciaal onszelf te realiseren hoe briljant wij zijn gemaakt door God. God heeft ons zelfs het vermogen gegeven, onze gedachten te vernieuwen.

Onze gedachten zijn meetbaar en actief. Ze groeien en veranderen. Ze beïnvloeden elke beslissing, elk woord, elke actie en elke fysieke reactie van ons. Elke keer als we een gedachte hebben, dan verandert die gedachte onze hersenen en ons lichaam: positief of negatief.

Dat laatste is van belang, want onze gedachten bepalen onze gezondheid, ons energieniveau en onze toekomst. Je bepaalt zelf wat je denkt, door jouw vrije wil. Maar als je kiest voor het goede dan vindt er een kettingreactie plaats. Er groeien nieuwe verbindingen tussen je hersencellen.

Wat is een ongezonde gedachte? Iedere gedachte die negatieve en ongezonde emoties met zich meebrengt, zoals boosheid, zelfmedelijden, ondankbaarheid. Die gedachten produceren letterlijk stofjes in ons lichaam die ons stress geven. Stress zorgt voor een verhoogd cortisol en dat heeft een negatief effect op onze gezondheid. Maar die stress kunnen we zelf opruimen.

Als je God en zijn genade toelaat in je leven veranderen je gedachten onvermijdelijk in gezondere en positievere en groeien er nieuwe verbindingen tussen je hersencellen.  We worden hersteld/vernieuwd door onze nieuwe manier van denken. Wetenschappelijk is het bewezen dat we door ‘goed te denken’ (Filippenzen 4:8) negatieve – giftige – gedachten in onze hersenen kunnen afbreken.

Misschien denk je: dat lukt nooit! Ik krijg die ongezonde gedachten niet uit mijn systeem! Start gewoon eens met het mediteren op woorden uit de Bijbel. Daarmee kun je die negatieve gedachten helpen herstellen.

Positief denken geeft een betere gezondheid, meer energie, een sterker immuunsysteem en vrede in je geest, ziel en lichaam. Wat willen we nog meer? Koester dus de gezonde gedachten en blijf erover mediteren.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilma Kruithof
Wilma Kruithof
Een reactie op “Denk jezelf gezond
  1. Rob Maas

    Realistisch denken is minder bedrieglijk dan positief denken en geeft bescherming tegen negatief denken.

    11 juli 2019

Reacties zijn gesloten.