Deze bijbelse les leer ik van mijn huisdieren…

Deze bijbelse les leer ik van mijn huisdieren…

29 september 2020 1

Toen ik vroeger uit school kwam, stond ze me al op te wachten vooraan de weg. Onze rode poes Mientje. Ze begroette mij met een vrolijke mauw, en keek met een parmantige blik omhoog: ’geef mij eens een aai’? Zo verwelkomd te worden, gaf me altijd een blij en warm gevoel. 

Voor mij is het gevoel van ‘thuis’ daarom bijna vanzelfsprekend gekoppeld aan het hebben van huisdieren. Dus ook toen ik een eigen gezin kreeg, kwamen er al snel dieren. Zo begint mijn dag tegenwoordig altijd met een rondje door de tuin: ik laat onze kipjes naar buiten om te scharrelen, check de voerbakjes van de konijntjes en knuffel de poes. 

Ja, dit blog is een warm pleidooi voor huisdieren. Maar voordat je als anti-huisdier-mens afhaakt; mijn liefde voor huisdieren gaat verder dan een zoetsappig warm thuisgevoel…

Ik zie namelijk nog veel meer (opvoedkundige) voordelen in het hebben van huisdieren. Toen onze kinderen een jaar of zeven waren, kregen ze diertjes om voor te zorgen. Onze dochter konijntjes, en onze zoon poesjes. Zo leerden ze spelenderwijs een stukje verantwoordelijkheid te dragen èn ze ontdekten dat de natuur iets is om voor te zorgen. 

Want we hebben – ook door hoe we de Bijbel lezen – soms het idee dat de mens helemaal bovenaan de piramide staat. Terwijl het een stuk bijbelser is om de aarde te zien als een thuis dat God heeft gegeven aan ALLES wat leeft (je leest het o.a. in Genesis 9).

Mijn ervaring is: als je je omringt met levende wezens (dieren, maar ook planten en bomen), dan realiseer je je weer dat je deel bent van dat grotere geheel. Dit maakt je bescheiden, maar ook zorgzaam en verantwoordelijk.

Mijn kinderen zijn inmiddels tieners, en hoewel het zorgen voor de dieren soms wat aansporing vraagt, zijn ze nog altijd even gek op onze beestenboel. En volgens mij is het niet toevallig dat ze beiden sterk bezig zijn met de vraag hoe we deze aarde een leefbaar thuis houden voor alles wat leeft. 

Heb jij huisdieren? Wat leer jij van hen?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Deze bijbelse les leer ik van mijn huisdieren…
  1. Mar

    Onvoorwaardelijke trouw maar je moet hun vertrouwen wel winnen, flexibiliteit, als het nodig is komen ze voor zichzelf op, tevredenheid, rust, ze doen alleen het nodige ..

    29 september 2020

Reacties zijn gesloten.