Deze oefeningen helpen mij om tot rust te komen

Deze oefeningen helpen mij om tot rust te komen

17 juni 2021 1

Het was nog voor de hele hype dat ik kennismaakte met de zevenweekse mindfulness cursus. Mijn kinderen waren nog jong, ik had een drukke baan en mijn stijve rug en schouders waren als alarmsignalen die luid rinkelden: Stress! 

Iemand tipte mij het destijds relatief nieuwe fenomeen mindfulness. Ik stond er wel voor open om met mijn stressklachten aan de slag te gaan, maar ik ben ook een nuchtere Hollander. Dus in eerste instantie vond ik het idee om samen met 6 vrouwen op een matje langzaam op een rozijn te kauwen ronduit bizar. 

Voorbijdrijvende wolken

Inmiddels ben ik ruim tien jaar verder en ben ik nog altijd blij dat ik over mijn eerste aarzelingen heen ben gestapt. Nog heel regelmatig denk ik terug aan de lessen die aan de orde kwamen. Zoals ‘niet oordelen’, wanneer ik geneigd ben mezelf op de kop te geven als ik me tekort voel schieten. En wanneer ik dreig te verzanden in piekergedachten, komt de belangrijke les: ‘laat je gedachten voorbijglijden als wolken aan de lucht’ naar boven. 

Maar het meest blij ben ik met de eenvoudige yogalessen die onderdeel vormden van het cursuspakket. Wekelijks sta ik thuis op mijn matje en doe ik in 30 minuten eenvoudige rek- en strekoefeningen, waardoor mijn zwakke plek (rug) weer soepel wordt. Mijn hele lichaam – en daardoor ook mijn hoofd – komt tot ontspanning. Ik slaap daarna vaak als een roos. 

Mens uit een stuk

We zijn – zeker in ons deel van de wereld – soms geneigd erg vanuit ons hoofd te leven, en negeren dan de signalen van ons lichaam. Terwijl God ons juist zo mooi gemaakt heeft, met lichaam, geest en ziel als een geheel! Mindfulness hielp mij om dat te herontdekken: om te leven als mens uit een stuk met een gezonde aandacht voor mijn lichaam en zintuigen. 

Ben je benieuwd welke oefeningen me helpen om tot rust te komen? Hier vind je een paar eenvoudige oefeningen om mee te beginnen! Misschien is het ook iets voor jou?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Deze oefeningen helpen mij om tot rust te komen
  1. Mar

    Het leven geeft steeds maar uitdagingen en het is de kunst met de nieuwe situaties goed om te gaan. Het lijkt dan alsof je lichaam blokkeert en je net de dingen die goed voor je zijn zoals eens even liggen met de benen op een stoel juist niet wil doen maar liever doorgaan..
    Zelf doe ik pilates wat ook heel goed is. Je voelt je altijd beter als je er vandaan komt. Er zitten ook wel elementen van yoga . Het is fijn om te merken dat je al slechts door 1 x per week dingen kan die je echt niet kon vantevoren. We moeten denk ik meer in contact komen met ons zelf want we zijn in het algemeen (te) ver afgedwaald van ons leven in en met de natuur en te veel druk op ons en te druk met dingen om signalen van ons lichaam op te pikken. De lock down heeft denk ik heel wat mensen bewust gemaakt wat belangrijk is. Daarom zie ik zoveel mensen een rondje gaan lopen, dichtbij huis.

    28 juli 2020

Reacties zijn gesloten.