Digitaal QRstmis vieren in de lockdown
Hoe vier je kerst als je maar minimaal samen kunt zijn? Of als je in je gezellige gezin niet al die mensen erbij kunt halen die wel even wat gezelschap kunnen gebruiken? We hebben elkaar nodig om de moed erin te houden! Het initiatief QRstmis biedt plekken, verhalen en daden van licht om dat licht aan elkaar door te geven.
In de afgelopen jaren hebben we bij MijnKerk geprobeerd om geloof te vertalen naar de digitale wereld van het internet. Hoe geef je handvatten voor het geloof in het dagelijks leven? En wat gaat er in dat dagelijks leven allemaal in ons om? Wat maken we mee? Waar gáát dat geloof over?
In coronatijd zoeken we woorden van hoop en moed. Woorden, gedachten en liedjes die licht geven. Daarom moest ik glimlachen bij het fantastische idee van de Dominicus Amsterdam: Qrstmis.nl.
Niet pas kerst als alle problemen zijn opgelost
“Het is godgeklaagd! Het wordt Kerstmis, maar we kunnen het weer niet vieren als een feest van samen, van even vrede, als vanouds samen zingend in volle kerken. Niet Kerstmis, maar regels en schreeuwers zetten de toon in deze tweede coronawinter. Maar: het verhaal van Kerstmis vertelt dat God niet kwam toen alle problemen waren opgelost. Integendeel. Jozef en Maria waren gedwongen op reis, kregen hun kind in een stal en moesten daarna vluchten voor geweld.
Kerstmis vertelt dat God komt in onze chaos. Niet als het antwoord op alle vragen, maar weerloos als een klein kind, dat tederheid, zorg en eerbied oproept. Laten we deze tweede coronakerstmis samen iets doen tegen de somberheid en de polarisatie van deze duistere tijd. Met plekken, verhalen en daden van licht.”
Verhalen van licht
Het meest digitale onderdeel van QRstmis zijn de verhalen van licht. Verhalen die je via een QR code kunt horen. Verhalen die je zelf kunt inzenden en waarvan je de QR code kunt verspreiden, of ophangen aan je huis. “Kleine verhalen over onverwachte momenten van licht en warmte in de donkere kou van de winter. Momenten die als vanzelf tederheid, zorg en eerbied opriepen.”
Welk verhaal zou jij willen vertellen? Ik heb een verhaal ingestuurd dat ik eerder voor MijnKerk schreef. Mét QR-code:

Foto: Instagram (@QRstmis)