Discriminerende christelijke feestdagen: afschaffen en vervangen?

Discriminerende christelijke feestdagen: afschaffen en vervangen?

17 mei 2021 3

Hemelvaart en Pinksteren zijn nog steeds officiële vrije feestdagen, terwijl steeds minder mensen ze vieren. Laat staan het verhaal erachter kennen. Wordt het niet eens tijd om deze officiële feestdagen dagen te vervangen door feestdagen die veel meer mensen belangrijk vinden: 5 mei, of het Suikerfeest? Zijn al die christelijke vrije feestdagen eigenlijk niet discriminerend tegenover iedereen die niet of anders gelooft? Waarom móet je dan vrij zijn? Is het niet beter om een aantal christelijke feestdagen af te schaffen?

Toegegeven, van een afstandje bekeken zou je kunnen zeggen dat christelijke feesten worden ‘voorgetrokken’. Zowel met Kerst, Pasen, Hemelvaart als Pinksteren zijn de meeste winkels dicht en zijn we verplicht vrij, of werken we volgens een weekendrooster en hopelijk een weekendtarief. Zou er niet wat voor te zeggen zijn om vaste vrije dagen eerlijker te verdelen over feestdagen van verschillende religies? Of om vaste vrije dagen bij christelijke feesten zelfs af te schaffen en te vervangen door neutrale feestdagen van ons eigen land? Dat lijkt wat kort door de bocht. En er is een alternatief.

Feestdagen zijn niet alleen christelijk

Ooit een kerstboom in de Bijbel tegengekomen? Of leerlingen van Jezus naar Paaseieren zien zoeken? Dat komt omdat ze helemaal niet uit de verhalen uit de Bijbel bij die feestdagen komen. Ze komen uit andere, vaak oudere tradities en religies voort. Zowel Kerstmis, Pasen als Pinksteren zijn in hun oorsprong niet-christelijke feesten. Zelfs Joodse voorgangers hebben weer een andere niet-Joodse oorsprong. Ook in Nederland sloten Kerstmis én Pasen aan bij oude Germaanse gebruiken van de boom en de eieren. Dat het christelijke sausje er wat vanaf is, maakt dat de feesten voor velen een andere invulling krijgen. Maar daarmee zijn ze niet ‘niet meer van deze tijd’. Al die feesten vormden zich steeds weer naar hun tijd.

Feestdagen van ons

Ook nu minder mensen de verhalen kennen achter de christelijke feestdagen zijn ze nog steeds van ons allemaal. Op ieders eigen manier. Ze behoren niet tot onze Nederlandse cultuur omdat ze een christelijke oorsprong hebben. Want dat geldt voor een aantal feesten niet. Ze behoren tot onze Nederlandse cultuur, omdat we ze op een of andere manier altijd hebben gevierd. En daar steeds weer nieuwe inhoud aan geven. Wat mij betreft een christelijke, omdat de verhalen me dierbaar zijn. Ik blijf ze vertellen. Maar als je ze een andere inhoud geeft, is dat je goed recht.

Andere feestdagen?

Moet er dan geen ruimte komen voor andere feestdagen? Natuurlijk. En of dat seculiere feestdagen of religieuze feesten moeten zijn is mij om het even. Maar ze hoeven christelijke feestdagen voor mij niet te vervangen. Immers, ons land heeft de minste nationale feestdagen in Europa. Nederland heeft er 9 (waarvan 2 zondagen), Denemarken 9, België 10, Frankrijk en Luxemburg 11 en Duitsland, verdeeld over verschillende deelstaten 8-12. We doen onszelf niet tekort als we een aantal feestdagen zouden toevoegen aan onze kalender.

Nederland heeft 9 officiële feestdagen (waarvan 2 zondagen), Denemarken 9, België 10, Frankrijk en Luxemburg 11, Duitsland, verdeeld over verschillende deelstaten 8-12, Zweden en Italië 11, Portugal en Spanje 12, Oostenrijk, verdeeld over verschillende provincies 12-14

(Bron: www.beleven.org)

Extra feestdagen te duur?

Wie dat gaat betalen? Behalve dat het blijkbaar de economie van de ons omringende landen niet in de war gooit, kun je jezelf afvragen: wat is het je waard? Bovendien draaien allerlei sectoren topdagen op die feestdagen: horeca, pretparken, musea, vakantieparken, hotels, noem maar op. En wij profiteren er allemaal van door dat te kunnen doen. Misschien dat we zelfs de drukte wat meer verdelen met elkaar als we wat meer feestdagen hebben.

Want altijd maar werken en bezig zijn, is juist dat niet echt niet meer van deze tijd?

Afbeelding van Pexels via Pixabay 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
3 reacties op “Discriminerende christelijke feestdagen: afschaffen en vervangen?
  1. Boukje

    Interessant onderwerp! Zou daar met een groepje mensen best eens over willen brainstormen en vragen over willen stellen! Ik ben voorstander van meer feestdagen om bv andere geloven eer aan te doen, bv het suikerfeest.
    Met groet, Boukje

    17 mei 2021
  2. Marij-ke

    De 10 geboden volgens de Joodse indeling.

    Ken je Gods gebod, woorden één tot tien?
    God laat zo Zijn wil voor heel ons leven zien!
    Al die woorden zijn er ook voor jou en mij.
    Leven zo als God wil, dat maakt je vrij!
    Eén,… dat is de Heer, niemand is als God.
    In zijn Vaderhand ligt heel ons levenslot.
    Twee,….maak dan geen beelden, Hij is altijd meer.
    Dien geen andere goden, dan God de Heer.
    Drie,….dat is de naam van de hoge God.
    Hij vraagt ook aan jou, dat jij niet met Hem spot.
    Vier,….dat is de rustdag, dag van onze Heer.
    Elke dag een feestdag, vandaag ook weer.
    Vijfde woord van God: blijf je ouders trouw.
    Denk aan wat ze deden in hun zorg voor jou.
    Zes:…je moet niet haten, dat brengt veel verdriet.
    Schelden, slaan en schoppen, dat helpt je niet.
    Zeven….is Gods woord, ja probeer het maar:
    dwars door dik en dun toch trouw zijn aan elkaar.
    Acht….je mag niet stelen, wat van and’ren is.
    Als je toch iets meepikt dan gaat het mis.
    Negen….spreek geen kwaad en maak niemand zwart.
    Zeg alleen de waarheid, houd een zuiver hart.
    Tien wees niet jaloers op wat een ander heeft.
    Je wordt pas gelukkig als jij zo leeft

    18 mei 2021
  3. Mike

    Het lijkt me zinnig om i.i.g. die gekke ‘2e’ dagen om te zetten in andere feestdagen. Daar kan geen christen een bewaar tegen hebben, toch? Dan kan iedereen die dat wil (dan wel vanuit christelijke of niet-christelijke overtuiging) op zondag pasen of pinksteren vieren. Waarom daar nog een maandag extra verplicht aan moet worden geplakt?
    Dan gebruiken we 1 dag daarvan om 5 mei een nationale feestdag te maken. En dan is er nog 1 om in te zetten voor een andere gelegenheid. Bijvoorbeeld de dag na koningsdag? Omdat veel mensen dat nu toch al doen; lang weekend, meivakantie, etc.
    Dan laten we goede vrijdag vanwege de betekenis voor christenen nog even op de kalender staan.

    25 mei 2021

Reacties zijn gesloten.