Dit inzicht helpt mij om mijn zegeningen te tellen

Dit inzicht helpt mij om mijn zegeningen te tellen

2 december 2019 1

Is jouw glas meestal half vol of half leeg? Mijn glas is vaak half leeg. Ik ontdekte dat daar niets mis mee is. In deze blog schrijf ik wat mij helpt om mijn zegeningen te tellen. Ook als het even niet zo lekker gaat of als ik iets meemaak waar ik verdriet van heb.

Iemand vroeg of ik depressieve gevoelens had. Ik antwoordde toen van niet, maar dat ik ook geen ‘het-glas-is-halfvol’ persoon ben. Ik zie leeuwen en beren. Ook maak ik me echt druk om onbelangrijke dingen. Bovendien kan ik soms blijven hangen in piekeren. Terwijl ik beter in actie te komen om het daadwerkelijke probleem op te lossen. Na dat gesprek moest ik ineens denken aan dit filmpje van Rudi Francisco.

De tekst gaat verder na het filmpje. 

In het filmpje noemt Rudi allerlei nare voorvallen die echte mensen overkomen waren. Daarna zegt hij dat het voor mensen in de westerse wereld niet uitmaakt of je het gevoel hebt dat je glas halfvol of halfleeg is. Er zit water in je glas! Dus drink het water op en houd op met zeuren.

Verschillend ervaren

Hij zei nog meer dingen natuurlijk, maar deze uitspraak bleef wel hangen. Zeker omdat ik het altijd wel een goede metafoor vond: dat halfvolle of halflege glas. De gedachte dat de inhoud van beide glazen hetzelfde is, maar dat twee mensen dat toch verschillend kunnen ervaren, vond ik altijd mooi. Wat voor de eerste een groot drama is, kan voor de ander een kleine hobbel zijn. Het heeft te maken met je insteek. Voor een deel is dat natuurlijk een keuze. Je kunt van elke mug een olifant maken of proberen dingen van je af te laten glijden. Voor een deel is het ook je aard. Maar zoals deze man zei. Aan deze kant van de aarde maakt het eigenlijk niet uit of je jouw glas als halfleeg of halfvol ziet. Er is een helft met water! Doe daar iets mee!

Tel je zegeningen

Die insteek had ik nooit eerder gehoord. Het deed me denken aan een lied dat mijn opa en oma zongen: ‘Tel uw zegeningen een voor een.’ Tel je zegeningen, kijk het goede om je heen. Kijk naar het water dat wel in je glas zit.

De tekst gaat verder na het filmpje.

 

Zegeningen opschrijven

Ik heb het een tijdje heel bewust gedaan. Door iedere avond mijn zegeningen op te schrijven. Ik daagde mezelf de eerste keer uit om er twintig op te schrijven. De tweede keer daagde ik mezelf uit om een bladzijde vol te schrijven in mijn schrift. En het bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn. Er bleken 1001 prachtige dingen in mijn leven te zijn. Dat ondanks (toen nog) gebroken nachten, oneindige klusjes in huis, frustraties in werk en privé, verdriet en verlies wat ik ervoer. Ja, ik vond het glas halfleeg, maar de andere helft was wel gevuld met water! Mijn gezinsleden, een fijn huis, lieve vrienden, prachtige natuur, tijd om te lezen, een zwangere vriendin, een reep chocola… Er zijn altijd zoveel mooie dingen om mij heen.

God’s liefde

In deze tijd van regen, wind en kou, regenpakken, files en feestdagenstress kan het glas soms zo halfleeg lijken. Ik daag je uit, kijk nog eens. Ga op zoek naar die zegeningen, tel ze een voor een. Volgens het liedje zie je God’s liefde dan door alles heen. Zie hoe de andere helft van je glas gevuld is. Met liefde en goedheid. Zie het water dat wel in je glas zit. Misschien vanavond maar weer eens een bladzijde over vol schrijven.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op “Dit inzicht helpt mij om mijn zegeningen te tellen
 1. Marijke van Doorne

  Je zegeningen tellen. Ze zijn ontelbaar daar kom ik steeds meer achter.
  Psalm 84.

  Ik las in de Bijbel vers 6 / 9.

  Ik prijs mij, GELUKKIG,
  dat ik bij Hem mijn toevlucht vond,
  Hij mijn hart vulde vanuit zijn BRON.
  Hij begeleide mij door een dal van dorheid,
  veranderde mijn uitzicht op een OASE.
  Regen spoelde zegenrijk neer.
  Door Zijn ondersteunende kracht,
  gaan de weg naar het beloofde…
  LAND.
  Marijke Bezemer van Doorne

  7 december 2019

Reacties zijn gesloten.