Dit is de betekenis van bidden in het christendom

Dit is de betekenis van bidden in het christendom

10 juli 2021 0

Bidden: je doet je ogen dicht en probeert te praten met God. Je bent stil (of juist niet) en komt tot rust. Je staat open voor datgene wat wij God noemen. Dat kan met en zonder woorden. Bidden noemen we het in het christendom. In een gebed kun je vragen, bidden, klagen, protesteren of danken. Er zijn verschillende manieren om te bidden. Al deze manieren kunnen stuk voor stuk een andere betekenis aan je leven geven. In deze blog lees je welke betekenis bidden heeft in ons dagelijks leven als zoeker en als christen.


“Loslaten waar ik geen invloed op heb”

Wilco: “Bidden maakt mij heel erg bewust van de dingen waar we wel óf juist geen invloed op hebben. Enerzijds zet het mij aan tot actie; door te overwegen wat je goed en wat je niet goed deed kun je je gedrag aanpassen. Anderzijds; men lijdt het meest aan het lijden dat men vreest. Met andere woorden: door de verstilling van gebed kan ik ook loslaten waar ik geen invloed op heb.”

“Bidden zet dingen in gang”

Geesje: “Bidden helpt mij om stil te staan bij de dag, wat ging er goed, wat ging er minder. Ik benoem waar ik dankbaar voor ben en ik leg mijn zorgen bij God neer. Als er grote dingen zijn waarover ik pieker, of die anderen om me heen aangaan, breng ik het bij God en kan het dan makkelijker een beetje los laten. Regelmatig merk ik dat het dingen in gang zet. Er komt verandering in situaties, of ik verander zodanig dat ik de situatie aankan.”

Lees ook: Bidden: hoe moet dat?

“Dankbaarheid en hoop”

Niels: “Met bidden zet ik mijn leven in de juiste verhouding: God is God en jij bent ik ben mens. Ik heb de werkelijkheid niet gemaakt, maar ik neem er mijn plaats in. Dankbaarheid en hoop horen daarom bij bidden.”

“God zegt: het is goed zoals het is”

Rebecca: “Als ik er ruimte voor heb genomen en tijd, dan levert het me een boel op. Ik word er rustig van. Het is als een uitlaatklep, ik spreek uit waar ik heel dankbaar voor ben (dat relativeert zoveel kleine zorgen) en ook waar ik mee worstel. Het mag er zijn. Het wordt weer overzichtelijk in mezelf. Ik sluit vrede met wat niet lukt. Het is alsof God me zegt: het is goed zoals het is.”

“God spreekt mij aan in de dagelijkse momenten”

Annette: Bidden is voor mij het dagelijkse moment waarop God mij aanspreekt. In muziek, in een tekst die raakt of bij een mooie zonsopgang.

“Zingen is tweemaal bidden”

Sandra: Bidden met woorden vind ik moeilijk. De woorden die ik uitspreek klinken voor mij zo snel hoogdravend. Ik vind het wel fijn als er iemand samen met mij bidt. De ander voelt als een soort contactpersoon tussen mij en God. Toch dat lijntje met God zoeken. Daarom is muziek en zingen zo belangrijk voor mij. Ik las de uitspraak van Augustinus: Zingen is tweemaal bidden. Dus eigenlijk bid ik zingend en zing ik biddend. Het geeft rust en ruimte.

Wat betekent bidden voor jou?Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk