Dit is hoe je smartphonegebruik je leven bepaalt

Dit is hoe je smartphonegebruik je leven bepaalt

17 maart 2019 1

Is je smartphone van jou of ben jij inmiddels eigendom van je smartphone? Het gebruik van je smartphone blijkt moeilijk in de hand te houden. Kinderen die voor het slapengaan op hun telefoon kijken hebben meer slaapklachten. Hoe ga je als ouder om met het smartphonegebruik van je kind? En wat voor voorbeeld geef jij zelf?

Kinderen (alleen kinderen?) lijken dus niet goed in staat hun telefoon weg te leggen voor het slapengaan. Dat geldt trouwens voor alle verslavingsgevoelige dingen. Hoe lastig het kan zijn met bijvoorbeeld gamende kinderen om te gaan bleek uit dit artikel van de Volkskrant. Een makkelijk antwoord is er niet en onder ouders en deskundigen is ook veel discussie. Laat je je kinderen vrij hierin? Of controleer je ze? Of begrens je ze? Iedere ouder heeft zo zijn eigen antwoord om om te gaan met deze uitdaging.

Andere goden?

De christelijke traditie weet hoe lastig de uitdagingen van het leven kunnen zijn. Er zijn vele beproevingen die we niet altijd goed weten te doorstaan. Daarom zijn er regels nodig, niet om het mooie van het leven te verbieden, maar om het leven mogelijk te maken. Mensen die verslaafd zijn, zijn niet meer vrij om te kiezen. Ze móeten het doen en kunnen het niet meer laten. Niet voor niets is één van de 10 geboden: ‘Vereer naast mij geen andere goden’. ‘Goden’ zijn in dit geval machten die heersen over je, die je onvrij maken.

Modern vasten

Het is nu de veertigdagentijd waarin vasten centraal staat. Ik vind dit een mooie tijd om eens te minderen met mijn smartphonegebruik. Een uur voordat ik gaat slapen, leg ik mijn telefoon aan de kant. Ik gebruik dan ook geen tv of tablet. Een moderne vorm van vasten dus. Doe jij mee? 

Herken jij je in het bericht dat kinderen slechter slapen door hun smartphone? Hoe laat jij je kinderen omgaan met hun telefoon? Zou deze tijd je kunnen helpen om daar bewuster mee om te gaan?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Dit is hoe je smartphonegebruik je leven bepaalt
  1. Marijke

    Hoe mijn kinderen beter met hun telefoon kunnen omgaan en kleinkinderen? Hoe ik dat laat gebeuren? Zou deze tijd mij kunnen helpen daar bewuster mee om te gaan? Ja hoe pak ik dat nu eens aan weer echt contact te krijgen want bemerk dat zo’n smartphone je uit elkaar drijft. Zelf heb ik ook zo’n smartphone alleen gebruik hem sporadisch zo ook mijn mobile. De maatschappij lijdt aan beeld verslaving echt al die reclames en schreeuwende bewegende beelden ja overal. En als je op je dak Jezus redt schrijft krijg je een vette prent. Snappen doe ik het niet.Petrus gaf mij inzicht vandaag kreeg ik gratis een handvat. Heer laat mij verstaan vanuit uw gegeven woord in deze chaotische tijd een waarachtig bestaan van mij zelf te vinden wat liefde is door u ontvangen. U zei immers wees niet bang.

    17 maart 2019

Reacties zijn gesloten.