Dit kun je doen als iemand gaat sterven

Dit kun je doen als iemand gaat sterven

31 oktober 2020 5

Belangrijke gebeurtenissen -zoals sterven- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een paar bezinnende teksten en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Misschien geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken.

De overgang van leven naar dood is aangrijpend. Mensen waken bij een geliefde totdat de dood intreedt. Momenten van stilte. Het kan ook een tijd zijn waarin op een heel intieme manier gesproken wordt over dat wat wezenlijk is. Soms kan dat niet (meer). De pijn is te groot of het lukt om allerlei redenen niet om elkaar echt te spreken. Woorden uit de traditie kunnen dan soms uitkomst bieden, zoals het Luthers avondgebed.

HEER, blijf bij ons, want het is avond en de nacht zal komen.
Blijf bij ons en bij uw ganse kerk aan de avond van de dag,
aan de avond van het leven, aan de avond van de wereld.
Blijf bij ons met uw genade en goedheid,
met uw troost en zegen,
met uw woord en sacrament.
Blijf bij ons wanneer over ons komt
de nacht van beproeving en van angst,
de nacht van twijfel en aanvechting,
de nacht van de strenge, bittere dood.
Blijf bij ons in leven en in sterven,
in tijd en eeuwigheid.

(Luthers avondgebed)

Ritueel

Een zegenspreuk voor degene die stervende is kan troost bieden: leg daarbij een hand op zijn of haar voorhoofd. Lees het lievelingslied van degene die sterven gaat. Of Psalm 23, een psalm die in deze situatie veel gelezen wordt. Of spreek een zegenbede uit: ‘De Here zegene je en behoede je, de Here doe zijn Aangezicht over je lichten en zij je genadig. De Here verheffe zijn aangezicht over je en geve je vrede.’ De Engelsen kennen het ‘holding cross’, een klein houten kruis dat gemakkelijk in je handpalm ligt. Voor ernstig zieken en stervenden kan het als een houvast fungeren.

Toen ik dacht: Mijn voet glijdt weg,
hield uw trouw mij staande, HEER.
Toen ik door zorgen werd overstelpt,
was uw troost de vreugde van mijn ziel.

(Psalm 94:18,19)

Lievelingslied

Annemiek: “Toen onze vader stierf, nodigde de predikant ons uit om rond zijn bed te gaan staan en hem vast te houden. Hij sprak toen een kort gebed en een zegen uit. Mijn broer stelde voor samen zijn lievelingslied te zingen. Dat was goed. Ik hoop dat mijn dierbaren dat later ook zo voor mij zullen doen.”

We hopen dat de rituelen in deze blog bijdragen dat je op een betekenisvolle manier stilstaat bij deze gebeurtenis. Welke rituelen helpen jou als iemand sterft? 

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
5 reacties op “Dit kun je doen als iemand gaat sterven
 1. Riet Berkhoff

  Is dit boekje ook te koop.??

  23 april 2019
 2. Anje huijssoon

  Vast houden maakt kan het ook moeilijker maken voor de stervende om los te laten weg te gaan. Zegenen, zacht zingen zeggen ga maar het is goed…

  25 april 2019
 3. Gistelinck Edward

  Waar is de Kerk als het debat wordt gevoerd over ‘voltooid leven’? Iedereen binnen de Kerk zwijgt erover, maar bijna alle geestelijken vinden de euthanasie dan een onjuiste keuze……. Hopen die zogezegde geestelijken uit zelfzucht om in een Hemel terecht te komen waar er dan mss geen mensen bij zouden zijn die euthanasie hebben laten plegen…….? Wat zegt de paus??

  1 november 2019
 4. Mar

  Ik denk dat vasthouden geruststelt

  2 november 2019

Reacties zijn gesloten.