Dit zegt de Bijbel over de levensvraag van Anouk Hoogendijk
‘Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk’. Het zijn woorden van God uit Jeremia (29:11), waaraan ik moest denken bij de levensvraag van Anouk Hoogendijk in het programma Diep. ‘Hoe geef ik mezelf het geluk dat ik anderen gun?’ was haar vraag. Ze noemt zichzelf een pleaser: iemand die graag wil dat anderen gelukkig zijn. En daar zelf geluk in vindt. Als je het zo zegt zou je kunnen zeggen dat God de grootste pleaser van allemaal is. Maar kunnen we dan van God iets leren hoe je zelf dat geluk ook kunt krijgen?
God wilde niet alleen zijn. Hij wilde de mens maken. Een schepsel die op Hem lijkt. Iemand met wie Hij een relatie kan aangaan. Sterker nog: de Bijbel vertelt dat God heel raadselachtig zegt: ‘Laten wij de mens maken’. Kennelijk is God relatie in zichzelf. Altijd gericht op een ander.
Op een ander richten
Ook van de mens ziet God dat het niet goed is dat hij alleen is. Het is beter dat je je als mens op een ander richt dan dat je je enkel op jezelf richt. Dus met ‘pleasen’ op zich is niets mis. Als je jezelf maar niet vergeet.
Jaloers
Nu kun je van God niet zeggen dat Hij zichzelf vergeet. Hij komt wel voor zichzelf op als mensen Hem vergeten. Dat zie je overal in de Bijbel terug. Maar nooit uit egoïsme. Altijd vanuit de relatie. In het begin van de Bijbel lezen we wel eens wat over een jaloerse God. Jaloezie gebeurt altijd in een relatie. Als iemand het gevoel heeft dat iemand anders in zijn of haar plaats komt. Is God daar dan niet een beetje dwingend in? Waarom zou dat zo zijn, als Hij juist mensen maakt die op Hem lijken, om met hen een relatie aan te gaan? Dan moet je het juist toch niet ergens anders zoeken?
Jezus
De mens die misschien wel met meest op God lijkt is Jezus. Ik noem hem wel de selfie van God. Ook een ‘pleaser’, als je daarmee bedoelt: iemand die het geluk van anderen voor ogen heeft. Maar weet je wat ik bij hem zo typerend vindt? Jezus trok zich vaak terug na een wonder. Bijvoorbeeld na het wonder van het uitdelen van het brood. ‘Hij stuurde de mensen naar huis. Toen iedereen weg was, ging Jezus een berg op om te bidden.’ (Marcus 6: 46) Hij had het nodig om bij te tanken. Het geluk van anderen is niet genoeg, als je niet zelf bij je eigen geluk stilstaat.
Niet tekort, maar tegoed
Je doet anderen niet tekort, als je ze graag gelukkig wilt zien, maar je je af en toe ook even terugtrekt. Sterker nog, dan bouw je tegoed op. En het mooie is; anderen worden daar ook gelukkiger door. Het is goed voor een relatie om je af en toe even terug te trekken. Het verdiept de relatie en zorgt ervoor dat je er zelf ook gelukkiger van wordt.
Beeld: Evangelische Omroep
Johan Last
Beste heer Grevink,
19 mei 2021Zeker een mooie tekst uit Jeremia, ik had hem niet zo direct voor ogen! Dank daarvoor.
Wat mij wel opviel is de opmerking dat je (mag ik tutoyeren?) zegt dat Jezus, als mens, wel het meest op God lijkt. Ikzelf ben op basis van de bijbel en de griekse grondtekst overtuigd dat Jezus ook God is!
Het is heerlijk zo’n God te hebben en te weten dat de Zoon van God ook mijn redder is. Het blijft voor ons mensen (schepselen) heel moeilijk te bevatten wie God precies is; het is daarom buitengewoon kostbaar dat wij God’s woord hebben!
Met vriendelijke groet,
Johan