Wat je kunt betekenen in jouw buurt? [3 tips]

Wat je kunt betekenen in jouw buurt? [3 tips]

25 september 2021 0

Het is vandaag Burendag, een jaarlijks terugkerende dag waarop er door het hele land honderden activiteiten georganiseerd worden. Zo kom je samen en krijg je meer verbondenheid met de mensen met wie je in je buurt woont. Ken jij de mensen uit je straat? Wat zou jij kunnen betekenen voor je buurt?

Of een buurt wel of niet hecht is verschilt enorm. Soms lijkt het verschil af te hangen tussen wonen in grote stad, een klein dorp of meer landelijk. Er zijn echter ook hele hechte straten in steden en meer afgezonderde plaatsen buitenaf.

Burendag in jouw buurt

Ongeacht waar jij woont: er is altijd iets wat je voor je buurt kunt betekenen. Misschien vind je het leuk om tussen veel bekende mensen te wonen. Of misschien vind je het prettiger wat anoniemer te leven en ben je meer gericht op vrienden of familie. Eigenlijk maakt ook dat niet uit: je kunt altijd iets doen, op een manier waar jij je goed bij voelt.

Wat jij kunt doen voor de buurt

Wat zou je zoal kunnen doen?

  1. Je kunt elke week een half uurtje afval rapen. Zo hou je je straat en buurt schoon. Als je het samen met iemand doet is het ook nog gezellig. Bovendien kom je vaak mensen tegen uit de buurt die positief reageren op wat je doet. Zo leer je ook je buren kennen.
  2. Om je buurt op te vrolijken kun je bloemen en planten neerzetten, bijvoorbeeld rondom bomen die in de straat staan. Je kunt ook potten of bakken met planten neerzetten. Of met toestemming van de gemeente een gezamenlijke groentetuin aanleggen.
  3. Wil je het wat groter aanpakken en mensen samenbrengen? Ook dat kan vrij eenvoudig. Kies een datum, tijd en plaats waar je samen wilt komen. Print uitnodigingen en doe die bij iedereen in de bus. Vraag de mensen hun eigen drinken en wat lekkers mee te nemen. Jijzelf kan voor een (tuin)tafel zorgen en bijvoorbeeld een partytent. Heet de mensen die komen persoonlijk welkom, maak een praatje en verder regelt de kennismaking zich vanzelf.

Burendag en dienstbaarheid

Achter al deze voorbeeld zit de deugd van dienstbaarheid. Het christelijk geloof is een dienstbaar geloof. Jezus zelf zei immers: ‘Want ook de Mensenzoon [Jezus zelf] is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losprijs voor velen.’ Je bent als christen gericht op de heelheid van de wereld en je wil de liefde van Jezus, die zich gaf voor de wereld, doorgeven.

Wat kan jij betekenen voor je buurt? Stel jij je op een bepaalde manier dienstbaar op? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard