Kun je blijven ‘geloven’ in Sinterklaas na de dood van Bram van der Vlugt?
Iedere generatie heeft zijn eigen Sinterklaas. Voor mijn generatie was Bram van der Vlugt de ‘echte’ Sinterklaas. Wat mooi dat we hem nog eenmaal mochten zien in ‘De grote Sinterklaasfilm’. Gisteren is Van der Vlugt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij werd 86 jaar. Is daarmee nu mijn ‘geloof’ in Sinterklaas voorbij? En hoe werkt dat bij het ‘echte’ geloof eigenlijk? Is dat ook aan personen verbonden?
Voor veel mensen zijn bepaalde personen heel belangrijk in hun geloofsleven. Een oma die je liedjes leerde, een opa die je verhalen vertelde, de meester of juf op school, iemand van de kindernevendienst of het jeugdkamp, of een dominee. Wanneer deze mensen uit je leven verdwijnen, is het voor veel mensen moeilijk het geloof vast te houden, omdat dat ook zo verbonden is met die personen. Hoe kan dat, en hoe hou je je geloof wel vast?
Identificatiefiguren
Mensen die belangrijk zijn in je geloofsleven kunnen identificatiefiguren worden. Als je aan je geloof denkt, dan denk je automatisch aan hen. Zij kunnen het mooi vertellen. Zij kunnen er creatief mee zijn. Zij hebben mooie verhalen. Zij kunnen goed bidden. Dat soort dingen.
Als oma’s of opa’s overlijden dan kan zomaar bijvoorbeeld het bidden aan tafel verdwijnen. ‘Dat deden we bij opa en oma altijd.’ En waarom kom je niet meer met Kerst naar de kerk? ‘Omdat die dominee of die kinderviering met die mensen er niet meer zijn’. Je geloof verdwijnt misschien niet met hen, maar het wordt wel minder actief. Omdat anderen het actief in je maakten.
Bijzondere momenten
Naast mooie momenten kunnen deze mensen ook moeilijke momenten met je meedragen. Het overlijden van een ouder of een kind, of een ziekte. De band is dan zo persoonlijk geworden, dat met het verdwijnen van die personen eigenlijk niemand meer in die plaats kan treden. Hierdoor kan geloof een minder prominente rol gaan spelen in je leven.
God dichtbij
Dat is eigenlijk heel jammer. Want geloof zit natuurlijk niet aan personen vast. Geloof is verbonden met God. Maar dat is zo abstract dat het fijn is als mensen woorden en vormen weten te vinden om je God dichtbij te laten voelen. Hoe kun je God toch dichtbij blijven voelen?
Geloof begint bij jezelf
Hoe belangrijk anderen ook zijn om je op het spoor van geloven te brengen en te houden: geloof begint bij jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het betekent niet dat je meteen alle antwoorden en vormen moet weten. Geloof begint bij je eigen vragen, niet meteen bij antwoorden van anderen. Stel je eigen vragen maar, zoek naar antwoorden die je op zoveel plaatsen en bij zoveel mensen kunt vinden.
Leeg
Ja, als je voor je gevoel na het verlies van iemand die belangrijk was in je geloof, weer opnieuw moet beginnen kan dat erg leeg voelen. Maar wat heeft die persoon je dan geleerd? En hoe kun je daarmee verder? Probeer het maar. Je kunt het. Je bent niet alleen.