Drank en drugs: waar ligt de grens?

Drank en drugs: waar ligt de grens?

7 juni 2022 4

“Don’t do drugs!”, kauwen Amerikaans ouders je altijd in films en series toe. Da’s slecht voor je. Drank, drugs, roken, teveel eten: het is allemaal verslavend. En iedere verslaving schaadt je geest én je gezondheid. Simpel toch?

Toch is het niet zo simpel. Ik denk dat heel veel mensen in deze tijd een uitvlucht willen, een ontsnapping. En drank of drugs zijn uitvluchten: een oplossing, vaak tijdelijk, voor haast, stress, angst of verdriet. Dáár ligt het probleem. Je ziet en hoort heel veel politiek correcte anti-rookreclames en toch loopt het aantal rokers onder jongeren niet hard terug. Hoe kan dat? Zijn het domme meelopers? Of houden ze het tempo in de maatschappij gewoon niet meer bij? Zoeken ze misschien een uitweg uit de drukte, uit zichzelf?

Genieten mag

Genieten mag. Ook van een drankje. Jezus veranderde water in wijn, niet andersom. Zelfs af en toe een sigaret kan volgens mij geen kwaad. Maar het is altijd een spanningsveld: waar ligt de grens waar je afhankelijk wordt van genot? Je bent geen slecht mens als je verslaafd bent aan drank of drugs: maar je wordt pas écht mens als je de oorzaken daarvan onder ogen komt. En als je daar wat aan durft te doen.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
4 reacties op “Drank en drugs: waar ligt de grens?
 1. Marijke

  Verslaving. Hoe ontstaat het? Sluipend. In je gesprekje geef je aan één enkel sigaretje kan geen kwaad? Bij mij niet na de nodige chocolade sigaretten/en suiker sigaretten.Kwam het eerste één trekje ik had gelijk genoeg hoestte mijn longen uit mijn lijf.Mijn vader was bijna een permanente roker. Na ik de deur uit was kwam ik er achter dat dat gerook mij bronchitis heeft bezorgd en de medicijnen Astma. Is aan longkanker overleden. Maar hoe kom je eraan en eraf. Nicotine. Zit in pillen, drankjes, koffie en sigaret.Dat kan op allerlei manieren en dat zijn er een hele hoop. Geen verslaving is gelijk. Je kan er behoorlijk ziek van worden. Verslavend maakt een slaaf van je. En als daar je ogen opengaan dan staat je wereld op zijn kop en dat beleef ik nu heel intens apocalyps een openbaring. De wereld is in de eeuwen zo intens vervuild ja zelfs meer dan dat ook op de maan/mars en in de ruimte vliegt van alles rond. En dat zijn geen goede vruchten verdienen ook geen eerste prijs. En dan massaal protesteren tegen het milieu? Helpt dat? Krijg je daar de rotszooi mee weg en slaven drijverij. We zijn over grenzen van ons kunnen gegaan alles mag we mogen genieten maar veel mensen zijn niet te genieten en sluiten grenzen stellen eisen.Jezus is ons voorgegaan.Ik ben de weg en de waarheid. Niemand komt tot de Vader dan door mij.Hij verkoopt geen stenen voor brood.

  23 februari 2019
 2. Marijke

  In koffie zit geen nicotine maar cafeïne ook dat kan behoorlijk verslavend zijn veroorzaakt hoofdpijn en je gaat je behoorlijk beroerd voelen als je te weinig krijgt. Zo ook slapeloosheid veroorzaken.Jezus zegt ik ben de weg de waarheid en het leven.En als daar op een gegeven moment je ogen voor opengaan. Zie je dat de hele wereld op zijn kop staat. En daarbuiten is het ook niet overal gladjes met al dat afgeschoten schroot. Het was vandaag prachtig weer met uitbundige zang van een merel.

  23 februari 2019
 3. Jeroen

  Op het gebied van alcohol, roken en blowen ben ik ervaringsdeskundige. Ik weet wat deze genotsmiddelen met mij doen. Ben er niet van afhankelijk en bepaal mijn eigen grenzen. Als je Adhd hebt kan een joint of een sigaret je even rust geven. Of Ook MS patiënten hebben baat bij een joint.Van een paar glazen bier of wijn raak ik ontspannen. Maar niet teveel, zodat ik mijn grenzen niet verleg. Dat is het grote gevaar als je geen mast weet te houden. De gevolgen zijn dan niet meer te overzien, je hebt geen zelfcontrole meer. Ons lichaam is als de tempel van God. Kostbaar zijn we in Zijn ogen. Hou dat voor ogen als je dreigt over je grens heen te gaan.

  25 februari 2019
 4. Marijke

  Ervaringsdeskundige. Wat doet/deed blowen met jou Jeroen? Zijn het genotsmiddelen?? Gister kreeg ik antwoord. Kijk om je heen zie de wonden die deze zogenaamde genotsmiddelen veroorzaken. MS wat is MS hoe ontstaat het? Ik ben ervaringsdeskundige hoe het ontstaat en wat dat met je doet.Je hebt te weinig myeline door een stofwisseling aandoening. Al die pijnstillers, medicijnen of wat dan ook helpen dan ook helemaal niets het verdoofd maar de oorzaak wordt geen halt toegeroepen. Erger die verergerd tot totale aftakeling. Myeline is een stof die om de zenuwstrengen zit om kortsluiting te voorkomen.Deze laag dient aangevuld te worden anders krijg je dunne plekken/gaten welke kortsluiting in het autonome zenuwstelsel veroorzaakt. En dat leid tot dementie/afasie B12 deficiëntie.

  25 februari 2019

Reacties zijn gesloten.