Drie liedjes die Rebecca door de lockdown heen loodsen

Drie liedjes die Rebecca door de lockdown heen loodsen

27 december 2021 0

Mijn favo’s op het moment. Muziek om op te dansen, mee te zingen of bij te huilen. Het helpt mij. Om los te laten, mild te worden. Wat helpt jou?

 1.      Swinglied!: Solomon Burke – Cry to me

Een goeie vriendin stuurde me dit laatst op. Ze zei: “Ik heb een swinglied gevonden waar ik steeds weer op ga dansen!”. Ik herkende het van de film Dirty Dancing. Het is geen standaard dansnummer, maar ik moest ook meteen met mijn voetjes van de vloer. Zo helemaal los, zonder schaamte. En nota bene, twee dagen later appte mijn zus dat ze ineens aan het dansen was geslagen. “Liefst in mijn eentje en dan ga ik helemaal los!”. Is dat geen geweldige manier om deze lockdown door te komen, dansend? Mijn vriendin wees me op de tekst: “Die is ook zo passend”. Ontroerend. Het klonk haar als een gospel. Als je helemaal alleen in je kamer bent.. Voor God hoef je niks te verbergen. Swing je met ons mee?

When you’re all alone in your lonely room
And there’s nothing but the smell of her perfume
Don’t you feel like crying?
Don’t you feel like crying?
Don’t you feel like crying?
C’mon, c’mon, cry to me
Whoa, nothing can be sadder than a glass of wine alone
Loneliness, loneliness, such a waste of time, whoa yeah
You don’t ever have to walk alone, you see
Come take my hand, and baby, won’t you walk with me?
Whoa yeah
When you’re waiting for a voice to come
In the night but there’s no one
Don’t you feel like crying? (Cry to me)
Don’t you feel like crying? (Cry to me)

2.      Slaapliedje: All through the night – Uitgevoerd door Yo-Yo Ma, Chris Thile, Aoife O’Donovan.

Op een dag ontdekte ik deze versie en schoot vol. “Stilte over alle landen” ken ik uit mijn jeugd en alhoewel de melodie me altijd al raakte, was de tekst me te ouderwets. Het origineel is in het Welsh en dit is de Engelse versie. Ze zingen het met een Ierse vibe, prachtig. Ik krijg altijd kippenvel. Ik heb het mijn kinderen geleerd (zie video) en Elias wil het bijna elke avond zingen (terwijl hij een beetje in een anti-religieuze tienerfase is terecht gekomen) en krijgt er altijd een dromerige blik bij.

Ik vind het geen makkelijke tijd en regelmatig heb ik helemáál mijn dag niet (zie blog: een compleet mislukte dag). Maar altijd als ik de jongens de nacht in zing voel ik me rustig en geborgen. Het liedje start op 1:14 op Youtube.

Sleep my child and peace attend thee,
All through the night
Guardian angels God will send thee,
All through the night
Soft the drowsy hours are creeping,
Hill and dale in slumber sleeping
I my loved ones’ watch am keeping,
All through the night
Angels watching ever round thee
All through the night
In thy slumbers close surround thee
All through the night
They will of all fears disarm thee,
No forebodings should alarm thee,
They will let no peril harm thee
All through the night.

3.      Lied om mildheid: Mijn gesloten grenzen – Peter Feenstra

Ook in deze tijden vraag ik nog veel van mezelf. Waar ik anderen een lockdown zie benutten om meer alleen te zijn, bij te komen, los te laten, lukt mij dat nog niet zo goed. Ik wil nog steeds het beste uit mezelf halen, als (plus)moeder (en thuisjuf), als begeleider op de theater-dagbesteding, als vriendin, als partner. En dat lukt lang niet altijd. Als (plus) moeder loop ik tegen grenzen aan van geduld en begrip. In ons volle huis met al haar uitdagingen. En natuurlijk heeft dat ook invloed op de relatie. Dit lied helpt mij te bidden: “God, ik kan het niet alleen. Ik leg mijn onvermogen in jouw handen en ik laat het los”.

Mijn gesloten grenzen,
mijn kortzichtigheid
breng ik hier voor u
maak ze tot een ruimte,
eeuwig trouwe God.
Heel mijn zwakke onmacht,
al wat mij verlamt,
breng ik hier voor u
maak het tot een sterkte,
eeuwig trouwe God
Kwijtgeraakt vertrouwen,
al mijn angst en vrees,
breng ik hier voor u,
maak het tot verlangen,
eeuwig trouwe God
Ook mijn diepe smachten,
naar geborgenheid
breng ik hier voor u
draag mij in uw handen,
eeuwig trouwe God

Peter Feenstra (naar een tekst van Eugen Eckert)

Audio: cd ‘Van liefde die overvloeit’ van de Janskerkgemeente Utrecht.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon