Drie wijze levenslessen: de tweede aflevering van Diep

Drie wijze levenslessen: de tweede aflevering van Diep

28 april 2021 0

De tweede aflevering van Diep eindigde met de tranen van Koen Kardashian. De presentator van MTV ging een nacht lang diep met zijn levensvraag: ‘Waarom heb ik angst voor de toekomst?’ Aan het eind zou Koen Kardashian voortaan als Koen Pieter van Dijk door het leven gaan: zijn echte naam. Hier drie wijze lessen uit de twee aflevering.

Net als in elke aflevering van Diep waren er ook nu weer drie Wijzen kwamen helpen bij het beantwoorden van de levensvraag. Sinds een maand of drie had Koen al een grote stap gezet: hij was gestopt met het gebruiken van drugs.

Diep gaan

Dat was ook de insteek van het eerste gesprek met Jimmy Geduld, bekend van de serie Goede Tijden, Slechte Tijden, die zelf van zijn verslaving was afgekomen en hun anderen daarbij hielp. Het inzicht van dit gesprek was dat de angst die hij voelt er al eerder was, maar die hij wegdrukte door het leven dat hij leidde. Duidelijk werd ook dat hij zich niet meer prettig voelde bij het imago dat hij had gecreëerd. ‘Ik voel met niet meer prettig het circus van de stad te zijn’, zei hij, al hoorde die kant ook bij hem. ‘Het is net alsof ik mij opnieuw moet zoeken.

Relaties die diep gaan

De tweede wijze was de Amsterdamse predikant Martijn van Laar van de Protestantse kerk. Hij merkte op dat Koen gezegend was met veel lieve mensen om zich en benadrukte het belang van daar blij over te zijn. Daar op terugvallen kon hem helpen meer zichzelf te zijn.  

Het zat dieper

Het grote keerpunt in de aflevering kwam tijdens het gesprek met Rianne van Kuil. Zij vertelde dat zij uit een onveilig gezin kwam en ervaringen van pesten en misbruik kende. Het was groepstherapie die confronterend was, maar wel heel goed en haar had geholpen erover te praten. Als pratende bleek dat Koen veel had meegemaakt, zoals pesten, verkrachting, beroofd en gegijzeld worden. ‘Daar moet wel over gepraat worden merk ik. (…) Ik merk dat het veel dieper zit dan ik dacht.’

Wat je niet oplost blijft diep

‘Alles wat je niet zelf actief oplost blijft onderdeel van wie je bent’ vertelde Rianne van Kuil. Daardoor is het mogelijk dat mensen kiezen voor zaken waar ze eigenlijk van weg wilde blijven. Koen merkte dat hij koos voor mannen, waar ‘het vroeger nooit goed mee ging’ toen hij gepest werd. ‘Ik schrik ervan nu ik die link leg, dat had ik nog nooit gedaan.’ Het was een confronterende nacht voor hem, maar er gebeurde ook heel veel. ‘Op Koen Pieter van Dijk’ sloten ze al proostend af, waarna de tranen kwamen.

Hoe vond jij de tweede aflevering van Diep? Laat het ons weten!

MijnKerk_Banner_Dieper_1866x568px-formulier-nieuwsbrief

Je abonneert je hiermee op de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk.


Dieper gaan

In de komende weken is er op MijnKerk.nl/Dieper veel content te vinden om zelf ook met levensvragen bezig te gaan. Met tips van de wijzen en ander materiaal voor échte gesprekken en diepgang.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard