3 Bijbelse inzichten over lichaam en uiterlijk

3 Bijbelse inzichten over lichaam en uiterlijk

6 augustus 2018 0

Hoe ga jij met je lichaam om? Is het bijzaak en bungelt het er wat bij? Of zie jij je lichaam als een tempel en koester en verzorg je het? En wat heeft dit met je geloof te maken?

Lichaam en geest, we noemen het vaak in een adem. Als iets dat bij elkaar hoort. Voor Plato (424-348 voor Chr.) lag dat wel wat anders. Hij zag het lichaam als ‘de kerker van de ziel’. Sterven zag hij daarom als bevrijding en geen straf. Het lichaam was in zijn ogen vooral balast.

Zweet en ‘Jezus-nikes’ als teken van vroomheid?

Ook voor gelovigen kan het lichaam er soms wat bij bungelen. Wanneer de theologie erg gericht is op het hiernamaals, met een sterke nadruk op het ‘geestelijke leven’, dan doet het aardse, en dus ook het lichaam, er niet zo toe. Bezig zijn met je lichaam kan dan al snel worden afgedaan als ijdelheid. Zo herinner ik me nog de gigantische zweetlucht en ‘Jezus-nikes’ van gelovigen op christelijke conferenties uit mijn jeugd, want ‘het ging toch om het hart’?

Maar je niet zo grondig wassen, geen deodorant gebruiken of niet meedoen aan de mode, is nog niks vergeleken met de ‘ascese’ die sommige monniken toepassen. Als uiting van hun toewijding aan God ontzeggen ze zich van alles: comfort, een regelmatige was- en/of scheerbeurt en eten en drinken.

Als je het zo bekijkt, kun je jezelf verwaarlozen, of niet zoveel aandacht geven aan de buitenkant, zien als teken van vroomheid…

Wat zegt de Bijbel over gezond omgaan met je lichaam en je uiterlijk?

Plato en de asceten zijn natuurlijk extreme voorbeelden. Nu zie je in onze samenleving natuurlijk het tegenoverstelde. We zijn vaak overdreven bezig met gezondheid en uiterlijk. En dat kan erg oppervlakkig zijn en afleiden van wat er werkelijk toe doet. Maar hoe dan wel? Kun je in de Bijbel iets opsteken over gezond omgaan met je lichaam en uiterlijk?

Gezond eten als dienst aan God – Uit toewijding aan God pasten Daniel en zijn vrienden hun dieet aan. Ze aten alleen groente en dronken water. Wat bleek? Ze zagen er aantrekkelijker en gezonder uit dan de anderen die koninklijke spijzen gegeten hadden.

Een opmerkelijk uiterlijk ter ondersteuning van je boodschap – Profeten zagen er juist vaak niet zo appetijtelijk uit. Denk maar aan Johannes de Doper die rondliep in een oude kamelenharenjas en die sprinkhanen at. Toch was dat uiterlijk wel degelijk belangrijk. Profeten vielen namelijk juist op door hoe ze zich kleedden. Hun uiterlijk ondersteunde hun boodschap (denk aan een kaal hoofd of gescheurde kleding als teken van rouw).

Er is meer dan uiterlijk en gezondheid – En dan is er die tekst waarin Jezus alles in perspectief plaatst door te zeggen: Maak je geen zorgen over eten, drinken en kleding. Dat is iets waar ongelovigen zich druk om maken. Jezus’ boodschap lijkt te zijn: natuurlijk, eten, drinken, kleding (gezondheid vul ik maar even aan) is belangrijk. God zorgt er daarom ook voor. Maar het is ook weer niet zo belangrijk dat je daar de hele tijd maar mee bezig moet zijn. Schat het op waarde, maar overschat het niet.

Hoe ga jij om met je lichaam en je uiterlijk?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl