10x mijn tips voor duurzaam leven

10x mijn tips voor duurzaam leven

18 juni 2021 0

Duurzaam leven, hoe doe je dat? Onder het kopje duurzaamheid vallen veel verschillende onderwerpen, waaronder goed zorgen voor mens, dier en aarde. In het christendom roept de bijbel ook op om goed voor de schepping te zorgen. Maar waar moet je beginnen? Zero waste, zelfvoorzienend of vegan leven vind je misschien nog een stapje te ver, maar misschien wil je wel minder plastic gebruiken, energie besparen, ontspullen of minder vlees eten. Hieronder vind je een aantal van mijn tips. Hopelijk haal je er inspiratie uit!

1. Koop een regenton (en krijg subsidie)

Wateroverlast, je hoort er de laatste jaren steeds meer over. Een simpele manier om het riool te ontlasten is om op je regenpijp een regenton aan te sluiten. Heb je geen tuin? Dat is geen probleem, er bestaan ook kleine regentonnen die geschikt zijn voor een balkon of kleine ruimte. Wij kwamen er na het plaatsen van onze regenton achter dat we via de gemeente bijna een derde van de aanschafprijs konden terugkrijgen als subsidie. En nog een voordeel: we hoeven minder drinkwater te verspillen voor het besproeien van onze tuin- en kamerplanten. Win-win-win, dus!

2. Doe mee aan het NK Tegelwippen

Wist je dat een groene leefomgeving een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid? Een goede reden om eens een tegel uit je tuin te wippen en te vervangen door een plant. Op de website van het NK Tegelwippen kun je je gewipte tegels aanmelden en zelfs kans maken op een prijzenpakket. Zo draag je gemakkelijk je steentje bij aan een groenere wereld. Trouwens, weten hoe het niet moet? Kijk dan eens op het Instagram-account van Onderhoudsarmoe.

3. Download de app Beat the Microbead

Wist je dat er in veel verzorgingsproducten, zoals tandpasta en shampoo, kleine stukjes plastic zitten? Deze microplastics komen in de natuur en in jouw lijf terecht. Met de app Beat the Microbead kun je jouw favoriete producten scannen om te zien of daar ook plastic in voorkomt. Sommige supermarkten en winkels als Holland & Barrett verkopen merken zonder microplastics.

4. Vervang Zalando door ProjectCece.nl

Wil je duurzame kleding kopen, bezoek dan eens de website ProjectCece.nl. Hier vind je meer dan driehonderd duurzame kledingmerken op een plek. Je kunt selecteren op vijf duurzaamheidsfilters, zoals milieuvriendelijk, eerlijke handel, veganistische kleding, lokaal geproduceerd en goed doel. Zo kun je op een gemakkelijke manier je kledingkast verduurzamen.

5. Probeer dit succesrecept zonder vlees

Vegetarisch en veganistisch eten is de laatste jaren aan een opkomst bezig. En of je nu overtuigd bent van het nut van minder vlees eten of niet, er zijn heerlijke gerechten te vinden zonder vlees. Probeer bijvoorbeeld eens dit succesrecept voor vegetarische en veganistische taco’s. Wil je meer lezen over veganistisch eten en het christendom? Neem dan eens een kijkje bij het project Vegan Church.

6. Volg God in de Supermarkt

Het project God in de Supermarkt geeft workshops en lezingen om jou als consument te inspireren om duurzaam boodschappen te doen. Ook hebben ze twee boeken geschreven: “Het Groene Normaal” en “SuperWaar – Je volgende stap in duurzaam boodschappen doen”. Je vindt God in de Supermarkt op Facebook en Instagram.

7. Koop minder, deel meer (bijvoorbeeld via Peerby)

Sommige spullen gebruik je regelmatig, andere heb je eens per jaar (of minder) nodig. Probeer bij zulke producten eens na te gaan: kan ik deze misschien lenen of huren? Zelf ben ik een tijd lang actief geweest op het platform Peerby en daar heb ik onder andere een backpack en loopkrukken (hopelijk had ik die maar een keer nodig) geleend. Maar er zijn nog veel meer platformen waar je iets kunt delen, zodat je minder hoeft te kopen.

8. Verminder wegwerpproducten (zoals cadeaupapier)

Een cadeau mooi inpakken, laten zien dat je tijd en aandacht hebt besteed aan een verjaardag of jubileum… ik vind het leuk, maar als ik vervolgens zie hoe dat papier er een een keer wordt afgerukt en in de prullenbak belandt, denk ik: zonde. Daarom gebruik ik de laatste tijd cadeauzakjes of cadeaudozen. Die zien er feestelijk uit én kunnen hergebruikt worden. Ook oude stukken stof kun je gemakkelijk upcyclen naar cadeauverpakking, zodat je geen wegwerppapier hoeft te gebruiken. Er zijn natuurlijk eindeloos veel wegwerpproducten die je kunt vervangen door herbruikbare, zoals wattenschijfjes, luiers, aluminiumfolie en drinkbekers.

9. Vraag een gratis afvalknijper aan

Rommel opruimen in je buurt, suf? Helemaal niet, zwerfvuil oprapen heeft juist voordelen. Zeker als je het combineert met een rondje hardlopen of SUP-pen. Je krijgt lichaamsbeweging, je voelt je er goed door en als je het samen doet is het nog gezellig ook. Zelf neem ik soms een plastic zak mee als ik ga wandelen. Daarnaast twijfel ik al jaren over een afvalknijper, maar dat vind ik toch nog een lastige stap. En dat terwijl je bij sommige gemeenten en via Supporter van Schoon zelfs gratis knijpers en vuilniszakken thuis kunt laten bezorgen als je regelmatig zwerfafval gaat opruimen.

10. Lees het bijbelboek Micha

Duurzaam leven, een moderne trend? Nee hoor, wist je dat er al in de bijbel aandacht wordt besteed aan duurzaam leven? Het bijbelboek Micha zegt je recht moet doen aan je naasten en daar valt ook zorg voor de schepping onder. De organisatie Micha Nederland zet zich in voor sociale gerechtigheid, ecologische gerechtigheid en economische gerechtigheid: drie onderwerpen die te maken hebben met een duurzaam leven. Hou je, net als ik, van afstreeplijstjes? Kijk dan eens hoe ver je komt met hun Duurzame Bucketlist.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marita Joosse
Marita Joosse