Een beetje meer bewegen in het nieuwe jaar is ook goed genoeg
Heb jij ook het voornemen om meer te gaan bewegen in het nieuwe jaar? Ik moet er toch echt aan gaan geloven. De weegschaal geeft inmiddels een getal met nog net twee cijfers aan. En ik merk zelf dat als ik beweeg het allemaal wat zwaarder en minder snel gaat. Dan is het nieuwe jaar een goed moment om opnieuw te beginnen. Maar ik zie er zo tegenop. Het lukt me toch niet om een paar keer per week te gaan sporten. En bovendien: ik heb er helemaal geen zin in. Ook omdat het gewoon onbereikbaar voelt.
Want dan zie ik die hardloopschema’s met drie keer per week minimaal een half uur, met maximaal twee dagen ertussen… Man, man. Bovendien is beginnen één ding, maar volhouden, dat is nog wat anders…
Niet falen
Misschien zie ik er ook wel tegenop om eraan te beginnen, omdat ik dan wel vind het moet lukken. Of anders vinden anderen om me heen dat wel. ‘Lukt het een beetje met hardlopen?’ Ik wil net als bij veel andere dingen niet falen. En dan begin ik er maar liever niet aan.
Veranderen gaat langzaam
Maar leg ik dan de lat niet te hoog? Kan je wel in één keer het helemaal anders doen? Neurologen die alles weten over gedragsveranderingen vertellen dat dat helemaal niet kan. Als je wilt veranderen dan moet je je brein langzaam als het ware voor de gek houden. Zo wen je aan iets nieuws. En ook de bijbel, die het vaak heeft over omkeren en bekeren, laat zien dat het vaker een langzaam proces is. Je ontdekt steeds meer wat geloven voor jou kan betekenen. Zelfs als er een moment komt dat het kwartje valt en je het licht ziet, is er eerst een proces aan vooraf gegaan waarin je die verandering ook aan kan.
Goed voorbereiden
Dat betekent dus dat je je voornemen om bijvoorbeeld meer te bewegen goed moet voorbereiden. Niet van: ‘Morgen’ en dan morgen denken: ‘En nu?’ Goed voorbereiden helpt om het ook door te kunnen zetten. En dan misschien niet meteen dat abonnement op de sportschool. Ik heb ook zo’n abonnement gehad, maar dat wil niet zeggen dat ik er ook kwam. Meteen een abonnement nemen suggereert toch dat je meteen bent veranderd, maar dat ben je helemaal niet. Wen er eerst maar eens aan. Vind een manier die bij je past.
Tevreden met een beetje meer
En dan mag je tevreden zijn met een beetje meer bewegen. Wie weet steekt het je aan en beweeg je vanzelf meer. Of blijf je op een niveau dat nu eenmaal bij je past. Dat gaat met vallen en opstaan, en dat past ook bij geloven. Het gaat er immers niet om hoe vaak je valt of misschien zelfs faalt, maar om hoe vaak je weer opstaat.
Dan is het ook makkelijk om gewoon maar eens te beginnen; en te zien hoe ver je dat brengt. Een beetje meer bewegen is goed genoeg. Veel succes!
marina
het is niet iets dat moet maar iets wat mag..en als hardlopen te veel is gevraagd is (eerst?) wandelen een goed idee. Als je het gewend bent is het routine en ga je gewoon..je voelt je niet prettig als je overslaat..
18 januari 2019Je traint gewoon lekker zonder teveel prestatiedrang en komt er dan ineens achter dat je toch echt wel iets hebt bereikt..ook zonder schema of moeten. Gewoon doen waar je dat moment zin in hebt interval, langzaam duurloopje, sprintjes tot die heuvel, trappen lopen 5x . Zie dit alles als een uitdaging.
Neem de fiets naar een mooie plek om te lopen, ook weer meegenomen. En gelijk al een warming up. Vraag niet teveel van jezelf. Maar daag jezelf wel uit. Zo doe ik het en er gaan maar weinig weken voorbij dat ik oversla..en dat mag ook een keer
Otto Grevink
Dank je wel Marina!
19 januari 2019Els
Ik heb een tip voor je ,Otto!
19 januari 2019Gooi alle schema’s overboord! Duurdoenerij en in jou geval gaat het niet helpen en zie je er alleen maar meer tegenop. Ik verbaas me erover dat tegenwoordig alles zo opgeklopt wordt.
Hoe pak je het dan aan? Hou het vooral klein en stel je zelf niet te hoge doelen. Het moeten doelen zijn waarvan je denkt: “ Die ga ik wel halen!”
-Kies eerst een rondje uit wat je buiten kunt lopen van ong. 5 km. Een rondje lekker in de natuur wat je vooral leuk vindt om te lopen.
-Koop in de uitverkoop (dat is nu!) goede hardloop schoenen.
-Kies in eerste instantie 1 of 2 (vaste ) momenten in de week uit, waarop je het gaat doen.
-Het maakt per persoon uit of je het ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds doen wilt. Probeer dat uit. Ik vind het ‘s morgens vroeg heerlijk: Lekker rustig! Ik ben totaal geen ochtend mens, maar het kan toch werken!
-Voordat je je rondje gaat doen, eet je eerst iets lichts: Een rijstwafel met honing of een muesli reep.
-Dan begin je met je rondje. Ga niet gelijk het hele rondje rennen, maar “interval” een beetje: stukje rennen, stukje lopen, weer een stukje rennen…..Eindigen met lopen. Bij het rennen is het belangrijk dat je goed naar je lijf luistert: Niet je erg buiten adem rennen. Ze zeggen weleens: Je moet terwijl je holt, gewoon kunnen blijven praten.
Na het rondje even wat rek en strek oefeningen doen. Kuiten, voet pakken, afrollen: handen naar je voeten en dan heel langzaam overeind komen. Daarna ga je naar binnen en kun je nog wat buikspier oefeningen doen eventueel, omdat je dan goed opgewarmd bent.
Daarna pas steviger eten.
Zo doe ik het al jaren. En idd: Als je het 1 of 2 keer per week kunt doen en volhouden, dan mis je het als je het overslaat.
En je kunt het rondje natuurlijk ook gewoon lopen als je eens een keertje geen zin hebt in rennen of als je teveel spierpijn hebt 🙂
Succes!
Groetjes!
Els.
Otto Grevink
Dank je wel, Els! Ik neem je tips ter harte!
19 januari 2019Marijke
En misschien is hardlopen gewoon niet ‘jouw ding’. Of de sportschool niet. Of … Eerst uitzoeken wat je ook leuk vindt om te doen. Misschien is dat wandelen. Misschien fietsen, al dan niet ‘hard’. Of een teamsport. Of …
Succes! En vooral veel plezier!
17 januari 2022