Een betekenisvolle bestemming in Nederland? 5 tips voor jou!

Een betekenisvolle bestemming in Nederland? 5 tips voor jou!

29 augustus 2020 0

MijnKerk biedt je 5 betekenisvolle bestemmingen aan in Nederland die jij kan bezoeken!

1. De Abdij van Egmond

In Egmond-Binnen staat de van oorsprong oudste abdij van Nederland. In de 10e eeuw werd hier de Sint-Adelbertabdij gesticht aan het begin van de 10de eeuw door graaf Dirk I van West-Frisia. Het was destijds een nonnenklooster, tegenwoordig biedt de Abdij van Egmond bijeenkomsten voor bezinning en spiritualiteit aan. Ook is het mogelijk te verblijven in het gastenhuis en heeft de abdij een museum. De plek kent daardoor een rijke geschiedenis en het betekenisvol aanbod.

2. Het Pieterpad

Wil je in meerdere dagen dwars door Nederland lopen? Daarvoor is het Pieterpad heel geschikt. Het is het langste wandelroute van Nederland en loopt van Pieterburgen in Groningen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. In totaal is het een route van 498 kilometer, onderverdeeld in 26 etappes waar je uit kunt kiezen. Je kunt hem natuurlijk ook helemaal lopen. Voor wie een betekenisvolle bestemming zoekt is dit een avontuurlijke optie. ‘De weg is het doel’ zegt men wel eens.

3. De Portugese Synagoge in Amsterdam

‘Hier wordt je stil van, de sfeer, de inrichting, de informatie, de geschiedenis…’ Het is één van de reacties van een bezoeker van de Portugese Synagoe in Amsterdam. Het gebouw staat aan het Jonas Daniel Meijerplein in het centrum van Amsterdam, in het Joods Cultureel Kwartier. De synagoge is nog steeds in gebruik gebedshuis en is ook open voor publiek. Indrukwekkend zijn, behalve de omvang en schoonheid van het gebouw, ook de schatkamers met een unieke collectie. Tot slot vind je er ook de oudste nog steeds functionerende joodse bibliotheek ter wereld.

4. De Dom van Utrecht

De Dom werd vanaf 1254 gebouw en is sinds 1580 protestants. De toren en de kerk zijn van elkaar gescheiden door een storm die in 1674 plaatsvond, waardoor het middengedeelte van de kerk instortte. De kerk is open voor publiek en bezoekers kunnen een kaarsje branden in de kerk. Ook de naastgelegen kruisgang is te bezoeken, een oase van rust in de drukke stad. De Domtoren van Utrecht is de hoogste kerktoren van Nederland en ook te bezoeken.

5. De Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch

De grootste kathedraal van Nederland is de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch. Gebouwd tussen 1220 en 1530, is het één van de meeste bekende kerken van Nederland. Wie een betekenisvolle bestemming zoekt kan hier terecht, onder andere vanwege het bijzondere interieur. Daarbij hoort een eikenhouten Mariabeeld uit de 13e eeuw en een doopvont uit 1492. Bezoekers kunnen een kaarsje aansteken in de kerk.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard