Een dief in de nacht. Dat is corona
Overvallen waren we door het plotselinge aftreden van minister Bruno Bruins. Hij was in een debat de avond ervoor door zijn benen gezakt. Een ongekend beeld in de Tweede Kamer. Zoals er meer ongekend is in deze tijd van corona. Maar was dat een reden voor aftreden? Blijkbaar wel. Bruins is oververmoeid. Begrijpelijk, je zal zijn taak maar moeten doen. En toch voelt het gek, midden in ‘oorlogstijd’. Het zal hem ook overvallen hebben.
Die overval is kenmerkend voor de hele crisis. De maatregelen van sociale onthouding overvallen ons als gezinnen, als scholen, als ondernemers, als werknemers en zelfstandigen, als ouders en ouderen. Elke dag sta ik weer op met de gedachte: ‘Waar zijn we in verzeild geraakt?’ Het komt mij allemaal soms zo surrealistisch over.
Plotseling
En dan een belletje. Corona. Bij een buurman, een zwager, collega, ouders van een vriend, oma, opa, neefje. Soms met lichte verschijnselen. Vaker doodziek, soms overlijden. En in elk verhaal valt me weer die overval op. Plotseling ineens hevige ziekteverschijnselen. Plotseling dringt corona binnen in je tot dan toe veilige kring van familie, vrienden en collega’s. Dan ga je automatisch bijna terugrekenen. Wanneer heb ik die persoon voor het laatst getroffen. En wanneer degene die hem of haar voor het laatst heeft gezien? Kunnen we corona nog buiten de deur houden?
Dief in de nacht
Een dief in de nacht. Dat is corona. Een overval op een onverwacht ogenblik. We doen wat we kunnen. Dat is genoeg, maar niet altijd voldoende om het virus buiten de deur te houden. Bruins is op. En ons past niets anders dan ons petje voor hem af te nemen. Ook voor alle medewerkers die hij aanstuurt in de medische zorg. Petje af! Ook daar zullen mensen oververmoeid raken. Ook hen zal dat overvallen. Je wilt het niet. Nee, maar op is op. Het is goed.
God strijdt
We zijn niet alleen. Bruins wordt opgevolgd. Zoveel zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om te helpen. Geweldig. We doen wat we kunnen. Of dat voldoende is weten we niet. Ik zie wel in die mensen beelden van God, van wie ook verteld wordt dat hij waakt en beschermt. Uiteindelijk houden we de dief buiten. God zal voor ons strijden. Wie zal dan tegen ons zijn?
Welk beeld van God is voor jou belangrijk in deze tijd? Hoe zie jij God in deze coronacrisis?
Foto: Roel Wijnants (Flickr.com)
Lees meer over de impact van corona op geloof in je dagelijks leven via www.mijnkerk.nl/corona. Met onder andere video’s, blogs en podcasts.
Mar
God is een bron van troost
20 maart 2020Carina Westerhof
Mooi stuk, ieder mens is kwetsbaar, maar heeft ook iets belangrijks van God ontvangen. ‘Want God heeft ons niet bezield met lafhartigheid, maar met kracht, liefde en zelfbeheersing’ 2Tim1:7. Dat troost me en geeft me een besef van: wees niet alléén maar angstig, maar vertrouw!, zet je hart open voor anderen, help anderen, maar op een veilige manier, gebruik die gift van Hem, gebruik je verstand en doe wat je moet doen, hou je aan de maatregelen van de overheid. Blijf Hem vragen om wijsheid voor nu in deze ongelooflijk onzekere tijd, maar ook voor later. Dank dat God er is! Kortom, zo is God in deze crisis aanwezig voor mij. Hij helpt me om mijn verantwoordelijkheid te nemen.
21 maart 2020Ik wens iedereen veel sterkte en Gods kracht en wijsheid.