Eén gezin, één geloof?

Eén gezin, één geloof?

19 oktober 2019 0

Wie even googelt op ‘positie in het gezin’ komt er snel achter: de oudste in het gezin is de verantwoordelijkste. Hij of zij baant de weg voor jongere broers of zussen wanneer het gaat om de rekbaarheid van regels en afspraken in een gezin. De jongste is de Benjamin; ongecompliceerd, makkelijk in contact en avontuurlijk. En als er tussen de oudste en de jongste een middelste zit, dan wordt dat kind gekenmerkt doordat het uitblinkt in bemiddelen. En al die kenmerken hebben natuurlijk voor- én nadelen. Natuurlijk zijn ook andere factoren van invloed. Het is dus geen wet van Meden en Perzen, maar je positie in het gezin bepaalt mede wie je bent en hoe je in het leven staat.

Ik ben zo’n middelste kind en ja, dat bemiddelen herken ik wel. Of mijn broers zich herkennen in het verantwoordelijke en ongecompliceerde? Dat mogen zij zelf aangeven. Dat we écht verschillend zijn is een feit. 

Hoe bijzonder is dat eigenlijk; dezelfde ouders, dezelfde opvoedstijl en toch zó verschillend. Ook als het over geloofsopvoeding gaat; we ontvingen hetzelfde. Kerkgang, bijbel lezen, bidden en catechese waren gebruiken en rituelen waar we alle drie vertrouwd mee raakten. En ook de waarde van familie, omzien naar elkaar en dankbaarheid zijn ons bekend gemaakt door onze ouders. Alle drie geven we dat nu op een verschillende manier vorm. Dezelfde (geloofs)opvoeding betekent dus niet drie gelijke volwassenen. Ook hier zijn andere factoren van invloed op wie je bent en hoe je in het leven staat. 

Mijn broers en ik zijn inmiddels meer dan volwassen, in leeftijd dan 😉. Mijn broertje dankt voor en viert het leven vooral buiten de kerkmuren. Mijn broer kliedert met enige regelmaat met zijn kinderen in een Kliederkerk. En ik? Ik laveer tussen kerkenraadslid en kortdurende periodes van randkerkelijkheid.

De positie in je gezin, opvoedstijlen, manieren van geloofsopvoeding én tal van andere factoren bepalen wie je bent en hoe je in het leven staat. Ieder op zijn eigen unieke wijze. Het is mijn overtuiging dat al die factoren kleur geven aan geloofsbeleving. Geloofsbeleving in al haar schakeringen; hoop en wanhoop, vreugde en verdriet, geloof en ongeloof. 

Welke positie heb jij in je gezin? Wat heeft jou gevormd? En hoe beleef jij jouw geloof? Ik ben benieuwd naar je reactie!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV