Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam

12 juli 2019 0

Mijn vader die thuiskomt uit zijn werk, naar boven loopt en weer terugkomt in korte broek en sportschoenen. Dát beeld uit mijn jeugd staat op mijn netvlies. En als ik vroeg wat hij daar nou aan vond, zei hij: ‘ik moet even mijn hoofd leeg maken. Als ik buiten in de natuur ben, kom ik tot rust. Dan kan ik me opladen’.
Nu ik zelf vader ben en een baan heb, snap ik nog beter wat hij bedoelde.

Hoe ik mijn hoofd leegmaak
Mijn hoofd zit na een dag werken vol met gedachten. Toetsen die nog nagekeken moeten worden, onbeantwoorde mails en lessen die ik heb voorbereid. Het kan stress veroorzaken. Of op zijn minst ongezonde spanning. Dan heb ik nodig om los te laten. Dit kan het beste door mijn lijf te voelen en buiten te zijn. Als ik mijn lijf inspan en de buitenlucht voel, krijgen mijn gedachten weer lucht. En dat geeft een boost nieuwe energie.

Fietsen geeft energie 
Daarom ga ik zo vaak mogelijk op de racefiets naar mijn werk. De afstand is zo’n 20 kilometer. Ik zie de zon op de weilanden, ik voel wind door mijn haren. Of ik voel regen, dat kan ook natuurlijk…

Als ik aankom op mijn werk, krijg ik wel eens de vraag: ‘ben je niet te moe om te beginnen nu?’ Maar het omgekeerde is het geval. Juist als ik heb gefietst, begin ik veel frisser aan mijn werkdag. Ook na een te korte nacht voel ik me vol energie na zo’n ritje. Ook als ik naar huis ga, doet het me goed. Want daar wacht weer een gezin met vier kinderen op mij die allemaal aandacht vragen. Als ik met de auto ga, is mijn hoofd nog bij mijn werk en heb ik veel minder ruimte om er echt ‘te zijn’ voor ze. Na een fietstochtje lukt dat veel beter. Ik voel mijn bloed stromen, heb een fris hoofd en energie om mijn aandacht weer te richten op wie mij nodig hebben.

Gezonde ziel
Vaak moet ik dan denken aan dat sport(schoen)merk Asics dat mijn vader altijd droeg. De letters staan voor het Latijnse anima sana in corpore sano: een gezonde ziel in een gezond lichaam.

Zo vader, zo zoon!

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annette met LEV
Annette met LEV