Een lichtpunt voor een ander geeft je scherper zicht

Een lichtpunt voor een ander geeft je scherper zicht

18 december 2021 0

Alsof alles je door de vingers glipt… Door corona worden ons allerlei mogelijkheden uit handen geslagen om iets te betekenen voor een ander. Ik voelde me zo nutteloos nadat ik juist met een project was gestart om kinderen en ouders te laten kennismaken met waardevolle verhalen. We konden helemaal niks doen. Dacht ik. Toch bleek wat ik wél kon doen heel belangrijk te zijn voor anderen. 

Bijna twee jaar geleden begon ik op onze basisschool mee te doen aan het project ‘Zin op school’. Met dit project wilden we met ouders en kinderen op zoek gaan naar betekenisvolle verhalen en antwoorden op levensvragen. En toen kwam Corona… Geen activiteiten op school, geen ontmoetingen op het schoolplein, geen theatervoorstellingen. Zelfs zingen kon op een gegeven moment niet meer. Wat blijft er dan over? 

Van een afstand

We gingen iets anders gaan doen dan wat we van plan waren. We maakten

  • We maakten filmpjes van bijbelverhalen
  • We gaven een zomerstrandbal met een kaart voor een fijne vakantie mee
  • We maakten een online paasviering en een ‘back to school’ viering
  • We maakten een filmpje voor ouders en kinderen over verlies
  • We organiseerden een coronaproof-speurtocht over David en Goliath
  • We ondersteunden collega’s van school met verhalen voor Advent en maakten een kerstfilm.

Leuk allemaal, maar we deden het allemaal op afstand. Echt contact met de kinderen en hun ouders was er niet. We hielden het project ‘in leven’, alsof het een soort bezigheidstherapie was, omdat we toch niks anders konden

Wat leuk die filmpjes! en nog meer reacties

‘Wat leuk die filmpjes!’
‘Mijn dochter vond het zo leuk om mee te doen aan de kerstfilm.’
‘Wat fijn dat we jullie video’s hadden om tijdens de pauze op school te laten zien; dat gaf een zinvolle invulling daaraan.’
‘Mijn kinderen hebben de hele zomer met de strandbal gespeeld.’
‘Wat fijn het filmpje te kunnen bekijken met mijn kind toen opa overleed.’
‘De foto-speurtocht was geweldig! Zo mooi om dit met mijn gezin te kunnen doen.’

Onze initiatieven bleken juist heel welkom! Zelfs mensen die eerst sceptisch tegenover ons project stonden, konden er nu zo mee kennis maken: in de nood leer je je vrienden kennen. En kennelijk waren wij, en was ik een vriend. En waren onze video’s lichtpuntjes in een verwarrende tijd.

Druppel op gloeiende plaat blijkt lichtpuntje

Wat kun je eigenlijk betekenen voor een ander? Eigenlijk hadden wij in dit project misschien wel meer bereikt dan we met onze oorspronkelijke plannen hadden gedaan. We konden een lichtpuntje zijn voor anderen. En daarmee kregen we zelf veel beter zicht op de weg die we konden gaan. Want vaak denk je zelf dat wat je kunt doen een druppel op de gloeiende plaat is. Of dat het niet wordt opgemerkt. En ontdek je later door reacties dat mensen het zo waarderen en er blij mee zijn. 

En daarom vraag ik dit nu ook aan jou. Hoe ben jij misschien toch wel een lichtpunt voor de ander, ook als je zelf denkt niets (betekenisvols) te kunnen doen? Hoe vind jij zin in het donker? 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer