“Een nood is geen opdracht”

“Een nood is geen opdracht”

10 februari 2020 1

Zeg, Geesje, zou jij even… Wil jij morgen…? Ik heb al ruim vijf jaar geen betaalde baan buitenshuis meer. Ik werk voor een aantal uren per week vanuit huis. Ik doe klussen voor Mijnkerk en voor mijn eigen bedrijf. Maar wat mensen vooral zien, is dat ik elke dag thuis ben. En daardoor word ik heel geregeld gevraagd om dingen te doen. Kleine klusjes, vrijwilligerstaken of een grotere opdracht. 

Ik kan me soms schuldig voelen als ik nee zeg. Zeker als niemand anders de taak dan oppakt. Ik heb me vroeger geregeld in bochten gewrongen om dan toch maar te helpen. Want iemand moet het toch doen? Zodoende had ik soms meer werk dan tijd. En dan bleven er thuis dingen liggen. Of ik was uren tijd kwijt met dingen doen die me helemaal niet lagen. Wat mij enorm geholpen heeft om nee te zeggen is de volgende uitspraak: Een nood is geen opdracht. 

Niet jouw verantwoordelijkheid

Er is veel nood in de wereld. Zowel groot leed ver weg, als kleine dingen dichtbij. Als je kijkt naar praktische noden, zijn er vaak handen te kort. Zeker bij organisaties die draaien op vrijwilligers. Maar dat er ergens hulp nodig is, betekent niet dat jij het ook moet oplossen.  Als je niet meteen inspringt, maar de boel op zijn beloop laat, komt er soms hulp uit onverwachte hoek. Dan staan er mensen op die dat anders niet hadden gedaan. En soms is het oplossen van een probleem gewoon niet jouw verantwoordelijkheid. En dan kun je gewoon aangeven, dat een taak je niet uitkomt.

Zeg eerlijk nee

Ik hou van vrijwilligerswerk, maak me graag nuttig. Het is mooi als je tijd over hebt om mensen te helpen. Maar ook mijn tijd is niet eindeloos. Er is niks mis mee om de ik-neem-wel-drinken-mee persoon te zijn op een feestje, omdat een gerecht koken voor een groep niet echt jouw ding is. Het is goed om bewust na te denken over hoe je je vrije tijd indeelt. Kies iets waar je je op je plek voelt, waar je enthousiast over bent. En zeg ook eerlijk nee, wanneer iets je niet past. Dan houd je energie over om de dingen te doen die je graag voor een ander doet. 

Voel jij je wel eens schuldig als je nee zegt?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder
Een reactie op ““Een nood is geen opdracht”
  1. Yo

    Het gaat steeds beter..

    10 februari 2020

Reacties zijn gesloten.