Een simpele manier voor focus tijdens je wandeling

Een simpele manier voor focus tijdens je wandeling

5 mei 2021 0

Je hoofd leegmaken, alles op een rijtje zetten, op zoek naar rust. Wie kent het niet? Vanaf het moment dat ik vanuit opleiding of werk geconfronteerd werd met deadlines en targets speelt dit regelmatig een rol in mijn leven. Combineer dat met een druk sociaal leven en de angst om wat te missen en mijn agenda loopt periodiek over. Tel daarbij de mogelijkheid op om altijd thuis te kunnen werken én 24 uur per dag geprikkeld kunnen worden door social media en meermaals per jaar is het bingo: Waar vind ik rust?!

Aan de kust vind ik rust

Mijn schoonfamilie woont aan de kust in Zeeland, dus ik ben in de gelukkige omstandigheid vaak zon, zee en strand te kunnen zien. Een welbekende strandwandeling om los te komen van een hoofd dat overuren draait, een volle agenda, en drukte, maak ik dus regelmatig mee. Meestal met partner en hond, soms ook alleen, rennend.

Tijdens mijn laatste strandwandeling realiseerde ik me dat het vaak niet zozeer de hoeveelheid is die mij overspoelt in tijden van drukte, maar dat het de chaos is die me uitput. Het toverwoord is dan misschien wel ‘focus’. Ik ervaar vaak rust als chaos overzicht wordt en wanneer stuurloosheid verandert in focus.

Van binnen naar buiten

Tijdens zo’n strandwandeling helpt het mij als ik mezelf een paar vragen stel om die focus te herstellen. Dat lukte me deze keer door simpelweg om me heen te kijken. Eigenlijk is dat om je heen kijken een eerste stap naar focus. Tijdens chaos en onrust ben ik altijd naar binnen gericht; een vastgedraaide kluwe van gedachten. Letterlijk de blik naar buiten is een eerst stap naar orde. Ik kan me laten leiden door de elementen die ik kan zien, voelen, ervaren.

Het is de aarde die me vraagt waar ik vandaan kom. Wie of wat heeft me het meest gevormd? Hoe ben ik geworteld? Wat is daarin mijn houvast?

Het water roept me op om af te wassen wat niet goed was. Misschien zijn er wel zaken waar ik spijt van heb? Waar moet ik mee stoppen?

De zon is als een vuur dat me laat nadenken over mijn passie, waar word ik warm van? En misschien nog wel dieper; wat of Wie vuurt mij aan?

De lucht als oneindige uitnodiging om weg te dromen van een prachtig vergezicht. Wat wil ik bereiken? Welk doel streef ik na?

De natuur deelt cadeautjes uit

Met een hoofd vol onrust en chaos is het fijn om te weten dat het krijgen van focus tijdens zo’n wandeling niet afhangt van je eigen inspanning. Het wordt je als het ware aangereikt door de natuur zelf. De zee met haar ruisen, de zon met haar warmte; de elementen als geheugensteun tijdens het ordenen van gedachten en gevoelens. En natuurlijk; met één zo’n wandeling is de rust niet weergekeerd in je leven, maar door mezelf regelmatig terug te brengen bij die vier basisvragen ontstaat er wel focus en valt weg wat niet belangrijk is. Letterlijk ‘elementaire’ vragen. Zo’n wandeling is natuurlijk ook prima te maken in bos, polder of woonwijk.

Wandel je mee? Een ommetje is zo gemaakt!

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV