Een tunnel naar Ameland? Dit eiland hoort ‘unplugged’ te blijven

Een tunnel naar Ameland? Dit eiland hoort ‘unplugged’ te blijven

15 mei 2021 0

Ja, er zingen plannen rond om een tunnel aan te leggen naar Ameland. Het is een van de drie opties om Ameland bereikbaar te houden in de toekomst. Gelukkig valt deze optie vooralsnog af. Nooit gedacht dat ik als Brabander van de wal een tegenstander zou zijn van een tunnel naar dit eiland. En toch ben ik het. Hoe raak je anders los van alles?

De boot naar Ameland moet niet voor niets 5 kilometer omvaren. De boot heeft diepe vaargeulen nodig en dat lukt niet rechtstreeks. Sterker nog: de vaargeul die er is moet voortdurend gebaggerd worden. Dat kost miljoenen. En in de toekomst steeds meer. Dus moet er nagedacht worden over hoe Ameland bereikbaar gehouden wordt. Naast de tunnel is het er het idee om de haven aan de vaste wal te verplaatsen, of om de huidige situatie te optimaliseren (haven Holwerd uitbreiden en blijven baggeren). Van deze drie ideeën zou ik de tunnel vreselijk vinden. 

Noodzakelijke vertraging

Zodra de veerboot afmeert voel ik dat ik het vaste land loslaat, en alles wat me daarop bezig houdt. Die vaartocht is voor mij geen noodzakelijk kwaad om op het eiland te komen. Je zou denken dat ik na een rit met de auto van bijna 3 uur vanuit Brabant wel snel op het eiland zou willen zijn. Maar ik heb juist na dat jakkereren op de snelweg die vaartocht nodig. Die boottocht vertraagt niet alleen mijn reis, maar ook mij. 

Het doet me denken aan het voorportaal in veel klassieke christelijke kerkgebouwen. Soms is het een voorhal, soms een portiek of een mooie entree. In ieder geval is het bedoeld als een ruimte die de overgang vormt van de wereld naar de kerk, van het alledaagse naar het geestelijke. Niet noodzakelijke een stille ruimte. Vaak is het ook een entree om mensen te ontmoeten om juist ook wat er in de kerk gebeurt niet te storen. Maar vooral is die ruimte bedoeld om even los te komen van het alledaagse om de drempel over te kunnen en ruimte kunnen nemen voor de trage vragen van je leven. Of om gewoon even stil te zijn en te ontvangen.

Daarom geen tunnel

Ik zou het vreselijk missen als ik die boottocht niet had om te vertragen en alles achter me te laten. Om echt even over de drempel te komen, te verstillen bij het water dat langs de boot klotst. Bovendien zou het eiland dan vasteland worden. En juist het eiland heb ik nodig om los te komen. Daar past geen tunnel bij die het eiland, maar ook mij, zou vasthouden. Wat mij betreft blijft Ameland ‘unplugged forever’!

Van 11-13 juni en 27-29 augustus nodigen we je uit voor het zinzoekersweekend ‘Unplugged’ op Ameland met Otto Grevink.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink