Een vogelnestje in het WC raampje

Een vogelnestje in het WC raampje

18 april 2018 0

Na Pasen ontdekten we dat een roodborstje een nestje maakte in ons WC-raampje. IJverig vlogen de vogeltjes heen en weer met takjes, bladafval en andere rommeltjes. Na een paar dagen was het nestje klaar. Voorzichtig maakten wij het wc-raampje van binnen uit open. Wij zagen een heel mooi nestje, een klein rond kommetje, heel kunstig. Na een paar dagen keken we weer. Er lagen zes eitjes in, zo klein, zo kwetsbaar en breekbaar. Elke keer als ik het toilet bezoek zie ik het nestje, de staart van het roodborstje steekt er fier bovenuit. Het nestje zet mij aan het denken over de natuur, over mijn leven en over God.

1) Timing

Prachtig die timing zo rondom Pasen. Bij Pasen horen eieren, een symbool van nieuw leven. In de wereld is er veel naars aan de hand. In de winter ziet alles er ook kaal en somber uit. Rondom Pasen bloeit de natuur letterlijk op. Bomen lopen uit, vogels leggen een ei. Voor mij zijn dat tekenen van hoop. Het leven gaat door, ondanks alles.

2) Creatief en grappig

Een WC raampje als nestelplek. Wat een grappige en vindingrijke plek om een nestje te bouwen. De Geest van God geeft fantasie en maakt mens en dier creatief.  Wat geweldig leuk!

3) Zorgzaam

Het vrouwtje zit op het nest. Het mannetje vliegt af en toe aan met een bek vol insecten. Hij voert het vrouwtje. Straks zullen ze samen het jonge grut voeren. Wat is het mannetje zorgzaam! Het is voor mij een beeld van de zorgzaamheid van God. In de Bijbel staat een verhaal dat het volk van Israël in de woestijn door God zelf gevoerd werd met ‘manna’. Dat zijn eetbare korrels. Elke dag was er voldoende om te eten.

4) Wonder

Als ik heel voorzichtig het nestje bekijk dan zie ik dat het heel kunstig is gemaakt. De eitjes zijn zo klein, teer en kwetsbaar. Er zijn elke lente duizenden vogelnestjes, maar ieder nestje is bijzonder. Wat een wonder dat het kan. De natuur maakt mij stil.

5) Geduld

Het vogeltje zit daar maar te broeden. Dag in en dag uit. Ik heb bewondering voor haar geduld en trouw. Het leert mij zelf in deze drukke en haastige tijd zo nu en dan eens stil te staan. Geduld te hebben met zaken en mensen om mij heen.

6) Verdedigen

Als ik dichtbij kom dan verdedigt het vogeltje haar nestje heel dapper, bijna agressief. Het doet me denken aan een gedicht uit de Bijbel. In Psalm 91 zegt de dichter het volgende over God: “De Heer beschermt je, zoals een vogel haar jongen beschermt onder haar vleugels. De Heer is trouw. Hij is zo sterk als een schild, hij houdt elke vijand tegen.”

7) Naakt

Over een paar weken zullen de eitjes uitkomen. Eerst zijn de vogeltjes kaal en naakt. Zo kwetsbaar, zonder de zorg van hun ouders zullen ze sterven. Wij mensen zijn in wezen ook naakt en kwetsbaar. Alleen redden we het niet. Zonder de zorg van onze ouders en de mensen om ons heen zijn we ten dode opgeschreven. Wie zorgt er voor mij? Voor wie zorg ik?

8)  Grote bek

Als de eitjes straks uitgekomen zijn en de vogeltjes gevoerd gaan worden dan is het een wet van de natuur dat het vogeltje met de grootste bek het meeste te eten krijgt. Dit kan ten koste gaan van zijn broeders en zusters. Hoe is dat eigenlijk met mij? Heb ik ook een grote mond en gaat dit soms ten koste van anderen? Geef ik de mensen om mij heen voldoende ruimte om tot hun recht te komen?

9) De kat van de buren

Ik zie de katten van de buren nu al regelmatig loeren. Hoe zal dat gaan als de vogeltjes straks uitvliegen? Zullen ze het alle zes halen? Er is kwaad en lijden in de wereld. In het klein en in het groot. Waarom treft het kwaad de één wel en de ander niet? Dat is een vraag waar geen antwoord op is te geven.

Wordt vervolgd

U ziet het, dit vogelnestje roept veel bij mij op. Vooral veel vrolijkheid, hoop en moed, maar ook vragen. Het nestje zegt mij veel over het leven en over God. Deel twee lees je hier.

 

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl