Een warme deken

Een warme deken

13 mei 2017 1

Mijn handen hebben therapie nodig, anders worden ze nog stijver dan ze al zijn door de reuma. “Mam, ga toch haken”, zeggen mijn dochters die zelf de mooiste creaties haken. Op dat moment haakt iedereen poncho’s en omslagdoeken en zo begin ik ook. Veel heb je niet nodig. Een haaknaald heb ik nog wel en wat wol is zo gekocht. Spontaan komen de dochters ook nog aan met allerlei haaknaalden en nu heb ik er een hele set van. Van nr 2 tot nr 7. Vele zelfs dubbel en in alle kleuren.

De eerste omslagdoek is snel gemaakt en daar komt een tweede achteraan. Dan volgen een zwarte en een rode teckel en nog meer dieren. Klaar. Ik stop er mee, ik wil ermee stoppen, maar… de verslaving heeft toegeslagen en mijn handen? Ik kan zelfs weer schrijven!

De grootste gehaakte deken

Dan is er ineens een berichtje. Een oproep om granny’s te haken voor het burgerinitiatief vanuit Friesland. Leeuwarden is in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Een gehaakte deken zo groot als zes voetbalvelden moet er komen. Volgens Monique van der Hoek en Esmeralda de Vries, de aanjagers van het project, moet de deken in 2018 leiden tot een plekje in het Guiness Book of Records. Maar hoe krijg je 2 miljoen granny’s van 10×10 cm bij elkaar? Voor 10.000 gehaakte dekens van 140 x 200 cm…Een project is geboren.

op de foto: Martha, een van de ambassadeurs

Haak je aan? Haken is verbinden.

Dat is het! Aanhaken. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Ja, aanhaken en dan merk je dat haken verbinden is. Alleen samen kan je zo’n groot project tot een succes maken.

Natuurlijk doe ik mee. En met mij zoveel andere vrouwen en ook mannen. In verzorgingshuizen, in buurthuizen, op scholen, ja waar je het maar kan bedenken. Aanhaken, meedoen. En als je niet kan haken of als je niet weet wat een granny is? Het is zo geleerd.

(Granny’s leren haken)

Maar je kan ook restjes wol verzamelen voor degenen die wel mee haken. Zo haak je ook aan. En samen zorgen we voor de verbinding. De dekens aan elkaar, de mensen met elkaar.

Tijdens de “Passion” was de grote kerk in Leeuwarden open. Daar werden dekens ingeleverd, maar ook werd tijdens de “Passion” een deken gehaakt door een groep mensen. Ook de dominee haakte mee. Jong en oud, Friezen en Hollanders en waar men ook vandaan kwam. Samen aan de slag en zo is de Passiondeken ontstaan.

Vele thema’s zijn al verwerkt. Maar misschien weet jij er ook wel een. Of je doet net als ik. Gewoon leuke granny’s haken.

Inmiddels heb ik mijn vijfde deken klaar, een van de 2700 ingeleverde dekens. Iedere deken is anders. Van elke deken is een foto gemaakt.

De tienduizendste deken is er nog niet, nog lang niet, maar er is nog tijd. Tijd om je aan te sluiten, om aan te haken.

Bestemming

Natuurlijk is er ook een bestemming voor de dekens.

Na afloop wordt de grootste gehaakte deken weer verdeeld. Verdeeld in losse dekens en gaan ze naar mensen in de kou. Dat kan in een vluchtelingenkamp zijn, of een project in de derde wereld.

Tienduizend dekens om mensen te verwarmen. Allemaal anders. Voor al die verschillende mensen.

Haak jij ook aan?

Waarom?“, vraag je mij.

Omdat we allemaal van tijd tot tijd een warme deken nodig hebben.

Als het koud is, of als we ons koud voelen.

Haken verbindt!

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
Een reactie op “Een warme deken
  1. Martha

    Zo mooi geschreven Loes!! Groetjes Martha

    19 mei 2017

Reacties zijn gesloten.