Elke dag geeft een uitnodiging om te bidden

Elke dag geeft een uitnodiging om te bidden

13 juni 2018 0

Bidden is voor alle dagen. Voor alle uren. De gewoonte om dagelijks te bidden is universeel. Wanneer zou je bidden?

Alleen al de mogelijkheid dat je kan bidden, is een kado. Ik vind het zo’n kostbare uitnodiging dat Jezus zegt: bid dan wat je nodig hebt. Het is gratis, en als ik met boodschappen doen omfiets voor pizza’s die ergens 25 cent goedkoper zijn, waarom zou ik dan niet van dit gratis aanbod gebruik maken?

Dagelijks

Als ik wakker lig in de nacht, kan ik bidden. Als ik de dag begin met een korte nacht zonder veel slaap, bid ik bij het aankleden vaak ‘God help, geef me energie’. Als ik uitgerust wakker wordt na een goede nacht, kan ik bidden. Altijd kan ik bidden.

Laken

Er was ooit een zendeling die een biddende moeder had – oké, dat hebben de meeste zendelingen… en deze moeder had heel veel kinderen. Het enige moment dat ze kon nemen om even alleen naar haar hemelse Vader te gaan om te praten over de dag, was als ze in de ochtend een laken pakte, en dat over haar heen gooide en alle kinderen ‘los liet’. Even geen controle over alles om haar heen. Even overgave aan Degene die daarboven is. Dat voorbeeld herinner ik me soms als ik aan het eind van de dag doorgerend heb en me besef dat ik niet gebeden heb.

Laten ons bidden

We denken vaak dat we bidden omdat we iets nodig hebben en op ons eigen initiatief. We verlangen naar een ontmoeting met God en we gaan bidden. Of we zijn dankbaar om iets en we gaan bidden. Of we voelen ons schuldig over iets en gaan bidden. Maar het bijzondere van liturgie is dat er iemand anders staat die zegt ‘Laat ons bidden’. Ongeacht of je zelf een nood hebt of op dat moment gaat bedenken… iemand anders nodigt je uit om te bidden. En op dat moment staan wij niet centraal met onze vragen. Maar God. Want we zijn uitgenodigd om Hem te zoeken, te eren, te danken en te spreken.

Avondgebed met kinderen

Met mij kinderen bid ik bij het slapen gaan meestal dit liedje (op de wijs van ‘ik ga slapen ik ben moe). En soms bidden we zonder liedje over wat ons op dat moment bezig houdt. Helaas weet ik niet wie de bron van dit gebed is; meld het me als je dat wel weet!

Wanneer bid jij?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl