Levenswijsheid voor jou: de eerste aflevering van ‘Diep’

Levenswijsheid voor jou: de eerste aflevering van ‘Diep’

22 april 2021 0

Woensdagavond was de eerste aflevering van het programma ‘Diep’ van de EO. Dennis Schouten, bekend als verslaggever bij PowNed en Veronica Inside, ging de nacht in met zijn levensvraag: ‘Hoe kan ik meer genieten van het leven?’ Hij werkt hard, maar kan er niet van genieten. Waarom niet? Daar lijkt een dieperliggend probleem onder te zitten, dat te maken heeft met het gezin waarin hij is opgegroeid. Wil jij ook meer genieten van het leven? In deze blog vind je twee inzichten uit deze aflevering.

Psycholoog Steven Pont helpt Dennis om tot de oorzaak van zijn levensvraag te komen. Aan de hand van een familieopstelling blijkt Dennis een gecompliceerde relatie met zijn familie te hebben, in het bijzonder met zijn moeder. Zij heeft in zijn kinderjaren gedaan alsof hij allerlei problemen had en niet veel kon. Omdat Dennis niet meer terug wil naar die tijd, werkt hij hard om te bewijzen dat hij wél veel kan. “Dan is je drijfveer toch angst?” vraagt Steven Pont. “Oh zeker”, antwoordt Dennis. “Maar het is toch moeilijk genieten als je drijfveer angst is?” “Ja, dat durft ik wel te erkennen.” Dit is het eerste inzicht van de avond: als angst je drijfveer is om iets te doen, zul je er niet van kunnen genieten, wat je ook bereikt.

Door ademhalen ga je diep

Om meer te kunnen ontspannen doet lichaamsgericht psycholoog Esther de Vos enige uren later een ademhalingsoefening met Dennis. Zij heeft zelf ook ervaring met hard weken om maar niet te voelen én had zelf ook niet de gemakkelijkste familieachtergrond. Esther vertelt dat er twee zenuwstelsels zijn: een rustgevend (parasympathisch) en een activerend (sympathisch) zenuwstelsel. Die twee moeten in balans zijn en bij Dennis lijkt dat niet het geval. Daardoor kan hij niet tot rust komen en genieten. Die balans kan gevonden worden door het rustgevende zenuwstelsel te activeren. Daarom doen ze een ademhalingsoefening: om te ontspannen. Een seconde langer in- en uitademen helpt om tot rust te komen. Dat is het tweede inzicht: let op je ademhaling en vertraag die als je wil ontspannen.

Wat voor wijsheid neem jij mee uit de eerste aflevering van Diep? Laat het ons weten in de comments!

MijnKerk_Banner_Dieper_1866x568px-formulier-nieuwsbrief

Je abonneert je hiermee op de wekelijkse nieuwsbrief van MijnKerk.

 

Dieper gaan

In de komende weken is er op MijnKerk.nl/Dieper veel content te vinden om zelf ook met levensvragen bezig te gaan. Met tips van de wijzen en ander materiaal voor échte gesprekken en diepgang.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard