Er gaat zoveel niet door; hoe ga je daarmee om?

Er gaat zoveel niet door; hoe ga je daarmee om?

3 april 2020 2

Komt het ooit nog af? Of gaat het überhaupt nog door? Door de corona-maatregelen gaat er van alles niet meer door. Verjaardagen, eindexamens, sportcompetities, congressen, voorstellingen en festivals. En veel waar je mee bezig was stopt ook voortijdig. Het oefenen voor een uitvoering, het opzetten van een nieuw project, misschien zelfs een heel nieuw businessplan. Of de voorbereiding van een familiedag. Zelfs het plannen maken voor de meivakantie wordt afgeraden.

Onaf. Veel komt er niet af, en de vraag is maar of het later doorgaat, verzet kan worden en of het überhaupt doorgaat. Hoe ziet jouw werk er straks uit? Heb je nog werk? Wat doet het coronavirus met je familie? En is zo’n moment van een misgelopen kampioenswedstrijd en de opluchting van een geslaagd eindexamen wel ooit in te halen? Nee, veel blijft onaf. Ook wat je op een dag probeert te doen in je huishouden, met je werk en met kinderen: de dagen zijn zo vaak te kort, je energie niet voldoende om ’s avonds nog aan de gang te gaan. Ook de dag kan onaf voelen.

Redden we het?

In de tijd naar Pasen lees ik dat het ook voor Jezus ineens stopt. En dat hij dat ook aangeeft aan zijn leerlingen. Nee, geen euforische triomftocht. Jezus hebben we net op het schild gehesen in hun gedachten. Hij is de Messias, de redder betekent dat. En er valt genoeg te redden. Kijk maar om je heen. We hebben die redder nodig!

Klappen

Maar die redder blijkt geen koning op een paard te zijn, maar een knecht op een ezel. Hij gaat niet praten en eten met de machtige mensen. Hij gaat om met de mensen die de klappen krijgen. Hij is iemand die je vindt bij mensen die gewond zijn, die ziek zijn, die geïsoleerd zijn, die niet geloven in een goed einde, laat staan in een nieuw begin.

Geen oordeel, maar nieuw begin

De leerlingen moeten eraan wennen. En wij ook elke dag weer. Geloven gaat er niet om iets af te krijgen, maar juist om stil te staan bij wat onaf is. En dat daar geen oordeel aan hangt, maar dat je vrij weer opnieuw kunt beginnen. En móet beginnen, want zo is het leven. Verzet je er niet tegen. Doorleef wat niet af is, en begin opnieuw. Je vindt Jezus aan jouw kant. Hij weet wat het is als een leven niet af is. En toch had hij het volbracht.

Houd moed, heb lief!

Wat geeft jou de moed om elke dag weer opnieuw te beginnen als er iets tegenzit of onaf blijft?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
2 reacties op “Er gaat zoveel niet door; hoe ga je daarmee om?
 1. Marijke van Doorne

  Reserve tijd.
  Wat moet ik zeggen op een dag zo, als vandaag met zo’n… Ik werd heel stil zo stil met alleen het tikken van de klok. Verwondert, dat jullie samen zoveel… reserve kreeg. In die stilte stond ik telkens in gedachten aan jullie zij. Stil heel stil zong ik voor jullie beide een levenslied. Niemand, weet wanneer jouw levens klok… De stilte niet meer … VERBREEKT. MBvD.

  3 april 2020
 2. Bernardi

  Gewoon genieten blijven van de kleine dingen. Het hoeft niet altijd buiten de deur te zijn. Bezig zijn met het GELOOF…dat is het ware leven ook.

  4 april 2020

Reacties zijn gesloten.