Eurovisie Songfestival: Open Up!

Eurovisie Songfestival: Open Up!

18 mei 2021 0

Sinds ik me kan herinneren, kijk ik graag naar het Eurovisie Songfestival. Van ‘J’aime la vie’ naar ‘Rechtop in de wind’, via ‘Waar is de zon’ naar ‘One more night’ en willekeurig passeer ik ook ‘Shine’ en ‘Calm after the storm’. Ik geef ruiterlijk toe dat het ESF een bont circus van paradijsvogels is. En ik houd ervan. Niet door de buitenkant, maar het is mijn binnenkant die resoneert bij deze guilty pleasures. De eerste twintig jaar van mijn leven keek ik met heimelijk genoegen, de tweede twintig jaar is het meer een extraverte reflectie van mogen zijn wie je bent, wie ik ben… 

Het thema van het Eurovisie Songfestival is dit jaar ‘Open up’. In gedachten kun je die slogan zelf aanvullen. De organisatie nodigt iedereen daar ook hartelijk toe uit. De European Broadcasting Union en de NPO vonden het belangrijk een thema te kiezen dat iets van de huidige tijd weerspiegelt. Eind 2019 kon niemand overigens vermoeden dat ‘Open Up’ in 2020 en 2021 een diep maatschappelijk verlangen verwoordt. Maar nu even niet over corona. Met ‘Open Up’ wenst de organisatie dat een ieder zich openstelt voor anderen, andere meningen, elkaars verhalen en uiteraard elkaars muziek.

Open up!

Als ik ‘Open Up’ moet vertalen, dan kom ik terecht bij jezelf openstellen, bij niet oordelen, bij verwelkomen. En als ik daar langer bij stil sta, dan is dit thema dus meer dan een oproep om niet te hard te oordelen over het uiterlijk vertoon van het extravagante liedjesspektakel. Want even los van de kwaliteit van de optredens, nodigt het ESF je met dit thema vooral uit om eens stil te staan bij je eigen kijk op de wereld. En de uitdaging in onze tijd is om dan weg te blijven bij genadeloos oordelen over talent, kleur, gender, seksualiteit…. Maak je dit rijtje zelf af?

Jezus opens up

Als er iemand geconfronteerd werd met oordelen en veroordelen, was Jezus het wel. Vrouwen werden vaak niet gerespecteerd. Religieuze leiders gedroegen zich elitair. Ziekte en afkomst waren redenen voor uitsluiting. En Jezus reactie? Open Up! Jezus ontmoette juist diegenen die maatschappelijk verbannen werden. Hij sprak met ze, hij deelde de maaltijd met ze. En samen eten was samen leven! Jezus motivatie? De liefde. Hij was het zelf die het een ieder, en daarmee ons, opdroeg: “Mijn gebod is dat jullie elkaar liefhebben zoals ik jullie heb liefgehad” (Johannes 15:12). Liefde als de weg naar een oordeelvrije samenleving, omdat liefde je hart opent voor de ander, ook al vind je hem of haar of hen of hun eigenaardig of anders.

Hysterisch én zinvol

Lieve mensen, op 20 mei ben ik een gelukkig mens. Ik zit in Ahoy, liveshow, tweede halve finale. A dream come true. Mocht jij daar ook zitten, of aan de buis gekluisterd, denk je naast je scorelijstje ook eens wat Jezus zei? Dan heb je én een hysterische én een zinvolle avond.

Foto: Eurovision.tv

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Wilco met LEV
Wilco met LEV