Eva Jinek: vraag eens een dominee, geen cabaretier

Eva Jinek: vraag eens een dominee, geen cabaretier

3 januari 2020 1

Lieve Eva,

Vanavond gaat jouw talkshow verder op RTL4. Veel plezier! Vanwege het plezier wat je uitstraalt, geloof ik dat je zult slagen. Veel mensen denken dat plezier en inhoud niet samen kunnen gaan in een talkshow. Ik zie dat jij dat kan. Nodig daarom eens een dominee uit.

Dominee of cabaretier?

Toen ik als tiener in een kerk met een bandje optrad, zei de ene helft van de gemeente daarna dat ik cabaretier moest worden, en de andere helft zag me voor zich als dominee. Het is het laatste geworden, hoewel ik het theater nooit helemaal heb losgelaten.

Cabaretiers in talkshows

Ik ben er blij mee als ik zie hoeveel cabaretiers tegenwoordig hun opwachting maken in talkshows, om daar hun kunstje te doen. Een snelle grap, een lollig filmpje, en daarmee krijgt de cabaretier de lachers op zijn hand. Als ik het zie voel ik steeds dat het minder oplevert dan ik had gehoopt. En dat komt omdat het niet verder komt dan karikaturen op het nieuws. En dat moet, want de komiek leeft daarvan. Dat is zijn materiaal. Maar het is niet mijn werkelijkheid. En het helpt mij dan ook niet om verder te komen in mijn beeld van de actualiteit dan mijn eigen mening.

Eigenlijk komedianten

Voor mij zijn het ook geen cabaretiers, maar (stand-up) komedianten. In de tijd dat ik mijn passie voor theater kreeg kwamen de grote cabaretiers – Toon Hermans, Wim Kan, Wim Sonneveld, Paul van Vliet – nauwelijks op tv. Zij hadden de ruime tijd van het theater nodig om ons hun spiegel op de werkelijkheid vol te houden.

Verwantschap dominee met cabaretier

Daarom voel ik mij aan hen verwant, want dat is ook wat ik probeer: niet snel scoren, jezelf relativeren, voorbij de karikaturen komen en voelen waar de pijn en de angel zit, en daarover een liefdevol sausje leggen. Daarom slaagt nu de ene oudejaarsconference die niet op de snelle grap uit is wel, en de andere niet. En is de één een cabaretier en de ander een komediant.

Zachter en minder zwart-wit

Lieve Eva, nodig daarom eens een dominee uit in plaats van een komediant. Voor de diepere laag onder het nieuws, die ons minder hard doet voelen en minder zwart-wit laat denken. Die zich afvraagt hoe de twee tieners zich zouden voelen, die die bank in die flat in Arnhem in vlammen hebben gezet? Die zich afvraagt waarom we geneigd zijn die jongens te demoniseren, terwijl het ook onze kinderen hadden kunnen zijn? Die zich afvraagt waarom we ons zo verzetten tegen een vuurwerkverbod, en wat een gulden middenweg zou kunnen zijn tussen handhaven en gedogen, die bij de mens past? Of die zijn licht laat schijnen over alle veranderingen in de wereld, en hoe hoogmoed van de elite voor de val komt, en hoe je die kunt voorkomen?

Slaap lekker

Zijn het lichte onderwerpen? Nee. Maar als je erover hebt gehoord word je wel gevoed. En het slaapt lekkerder met een gevulde maag. Fijne avond, Eva.

Foto: Wikipedia/Flickr Sebastiaan ter Burg

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Eva Jinek: vraag eens een dominee, geen cabaretier
  1. Marij-ke

    Door de bank genomen. Ik vond deze verklaring op internet. Een mooi verwoorde verklaring van door de bank genomen staat in Waarom is een blauwe maandag blauw?(2009) van Heidi Aalbrecht: “De bank was vroeger een tafel in een markthal waarop producten uitgestald lagen. (…) Verkocht een handelaar dure of goedkope waar? De prijzen per exemplaar waren natuurlijk verschillend, maar berekende je het gemiddelde van wat er op zijn bank lag, dan kon je zeggen dat hij door de bank genomen duur of goedkoop was.” Zo’n hal waar deze bank stond niet. Hij stond er voor te geef. De oorzaken weten we nu, we weten waar rook is is vuur de atmosfeer is er wereldwijd danig door verknald. 75 miljoen verschoten als een in rook opgaande roep om een gulden middenweg.

    4 januari 2020

Reacties zijn gesloten.