Familiegevoel: wat typeert jouw gezin?

Familiegevoel: wat typeert jouw gezin?

16 maart 2020 0

Heb jij dingen die echt typisch iets zijn voor jouw familie? Zijn jullie van de filosofische gesprekken? Zijn jullie van de spelletjes? Kom je uit een sportief nest? Vaak zijn er bij gezinnen bepaalde dingen die bij (bijna) ieder gezinslid terug te vinden zijn. Of een bepaalde manier van omgaan met elkaar, die jullie naadloos weer oppakken als jullie samen zijn.

Ik kom uit een gezin met veel humor. Er wordt veel gelachen. En er worden soms harde grappen gemaakt, met zwarte humor. Humor werkt juist als ijsbreker als een thema gevoelig ligt of als er spanning is. In ons gezin kan er veel, maar soms gaat het ook een grens over. Dan loopt er iemand boos weg of wordt er fel gereageerd. We zijn ook een familie van praters. Dus we praten erover en we lossen de situatie op.

Wennen

Dat wordt ineens anders als er mensen bij komen. Mijn lief heeft in het begin echt wel eens geïrriteerd gezegd dat hij er wel klaar was met die grappen. De grens tussen humor en iemand in de zeik zetten is dun. Bij mijn schoonfamilie moest ik ook wennen. Want mijn humor viel daar niet direct in goede aarde. Toen we op weg waren naar de begrafenis van schoonoma werd er flink gejakkerd op de weg, want het was druk. Er ontstond nogal wat spanning in de volle auto, want we moesten wel op tijd komen. ‘Voor oma maakt het niet meer uit hoor!’ flapte ik eruit. Oeps…verkeerde gezin. Gelukkig konden mijn lief en neefje er toch om lachen.

Het leven aan tafel vieren

De familie van mijn lief is een familie van Bourgondiërs. Ze houden van goed en lekker eten, met een drankje erbij. Het leven vieren ze aan tafel. Bij elkaar thuis of in een restaurantje. Daar moest ik echt aan wennen. Wij waren van de broodjes-mee-afdeling en de snel-maar-lekker-maaltijden. En toch, wat kan ik er nu van genieten! De tijd nemen om samen te eten, goede gesprekken. Borrelen op de camping. Koffie en thee met taart op een terras. Liefde gaat door de maag. Ik vind het een prachtige gewoonte en doe er met liefde aan mee.

Family of friends

Soms kun je ook zulke familiegewoontes hebben in je vriendengroep. Een family of friends. Waar je betrokken bent, alsof je familie van elkaar bent. Vrienden die fanatieke spelletjesavonden organiseren, waar iedereen gaat voor de winst. Vriendinnen die alles met elkaar delen en uren kunnen kletsen over hun leven, de kinderen, hun lief. Gelukkig is een familiegevoel niet beperkt tot een bloedband. Familiegevoel is dat wat je als groep mensen aan elkaar verbindt, door dik en dun.

 

Wat typeert jouw familie of vriendengroep?

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder