Dit zijn de favoriete kerstliedjes van MijnKerk.nl

Dit zijn de favoriete kerstliedjes van MijnKerk.nl

6 december 2019 4

Nostalgische melodieën, sprookjesachtige tonen, ritmes waar je vrolijk van wordt of juist heel rustig. De redactie van MijnKerk.nl zet hun favoriete kerstmuziek voor je op een rij. Welk kerstlied is jouw favoriet?

Sjoerd: White Winter Hymnal – Fleet Foxes

Kerst is hartstikke gezellig, maar er moet voor mij ook een flinke dosis melancholie inzitten. Donkere dagen, eind van het jaar: dat soort dingen. Die melancholie vind ik terug in dit nummer van de Fleet Foxes, een onderschatte band uit Seattle. Ook de clip draagt eraan bij: oude mannen die aan wiel draaien waardoor de tijd achteruit gaat en alles weer (zij het voor even) tot leven komt. Briljant toch?

Geesje: Mary did you know – Pentatonix

Dit vind ik een prachtig lied, omdat het je verder laat kijken dan het schattige baby’tje in de stal. Het richt de focus op wat Jezus gaat worden, lopend over het water, wonderen doende en uiteindelijk stervend om de wereld te redden. Pentatonix brengt het ook nog eens prachtig.

Rebecca: O Jesulein süß, o Jesulein mild – Johann Sebastian Bach

“Dat gevoel dat ik had als kind, als ik met mijn ogen dichtgeknepen de lichtjes in de kerstboom bewonderde in de verdere donkere kamer. Dat krijg ik bij deze muziek en dan vooral A Capella met hier en daar een dissonante noot, er nét tegenaan, prachtig. Thou cam’st from heav’n to dwell below, to share the joys and tears we know.

Annette: Christmas Lights – Coldplay

Die heldere eerste tonen van de piano zijn gewoon kerst. Ze brengen me in een hoopvolle stemming van licht in het donker, van gezelligheid, van samen zijn en verlangen naar hoe het altijd was. De tekst daarentegen gaat juist niet over verlangen naar hoe het zou kunnen zijn. Als je gaat zitten wachten tot het sneeuwt met kerst, krijg je geen kerstgevoel. Maar er is wel hoop en een wens: “Oh Christmas lights keep shining on. May all your troubles soon be gone, those Christmas lights keep shining on”. Het licht van kerst blijft schijnen, misschien wel juist nu.

https://www.youtube.com/watch?v=z1rYmzQ8C9Q

Otto: Als de lichtjes doven – Kinderen voor Kinderen

Jeugdsentiment… ook dat hoort bij kerstmuziek. Dit liedje blijft me bij. Ontzettend gedateerd omdat er toen andere dingen speelden en toch: of het nu donkere Zuid-Afrikanen, Turken, Grieken en Marokkanen zijn, of Syriërs, Irakezen en diverse Afrikanen, of het nu oorlogen op die plekken waren of nu elders, als de lichtjes doven gaat het allemaal weer gewoon door. Bitter? Nee, een oproep. Laat de lichtjes branden!

 

Niels: Happy Xmas (War is over) – John Lennon

Dit nummer ontstond uit de vredescampagne die John Lennon met Yoko Ono hield vanaf 1969. Bekend daarvan is hun Bed-In in het Hilton in Amsterdam. ‘War is over! If you want it. Happy Christmas.’

https://www.youtube.com/watch?v=flA5ndOyZbI

Sandra: Nu dat jij er bent – Trijntje Oosterhuis

Eigenlijk is het geen kerstlied, maar het werd bij Kerst met de zandtovenaar gezongen als lied van Maria voor Jezus. Geen bombastische muziek, geen jubelende koren. Maar een klein, teder liedje. En dat is nu juist wat zo raakt. De pure liefde van een moeder voor haar pasgeboren kind, dat zo bijzonder is. Bij dit lied kun je je helemaal voorstellen hoe Maria na een lange uitputtend reis in een stal terechtgekomen is en daar moest bevallen van haar baby. En hoe die ellende allemaal op de achtergrond verdwijnt als ze haar kind in haar armen houdt.

https://www.youtube.com/watch?v=3C7dv_-ImT8

Wilma: Julvisa – Sofia Karolsson

Als je naar dit lied luistert waan je je midden in Zweden, genietend van een knisperend haardvuur voor je. Dit populaire Zweedse kerstlied Julvisa van Jean Sibelius is bij mij thuis absoluut favoriet. Julvisa betekent Kerstlied en wordt in deze versie vertolkt door zangeres Sofia Karolsson. Geniet van de mooie melodie, de betoverende zang en de trompet. Ook de tekst is de moeite waard. Het lied doet je verlangen naar vrede op aarde en de komst van de glorie van God.

https://youtu.be/Wvlqjxx_HdQ

Marita: Ere zij God

Ik vind het zo jammer dat we het Ere zij God alleen met Kerst zingen. In vier regels komt dit lied tot de kern: “Ere zij God in de hoge, Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen.” De versie van Sela – Live in Gouda vind ik erg mooi, maar ik hou ook het bombastische van deze versie: al die stemmen en instrumenten, die samen eer brengen aan God en een vredeswens uitzingen.

https://www.youtube.com/watch?v=uOQynrSy3t4

Wat is jouw favoriete kerstlied? Laat het ons weten in de reacties!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Redactie MijnKerk
Redactie MijnKerk
4 reacties op “Dit zijn de favoriete kerstliedjes van MijnKerk.nl
 1. Gerda van den Berg-Kommers

  Joy to the world , the Lord is King!

  12 december 2018
  • Anneloes van ´t Hof

   Mooi!

   13 december 2018
  • Hans Zellenrath

   ‘Komt, verwondert u hier mensen, ziet hoe dat u God bemint!’

   Een heel oud kerstlied die Gods liefde toont in de geboorte van het Kind, de Zoon van Zijn liefde.

   7 december 2019
 2. Marina

  Mooi!

  Mijn favoriete lied is het Scandinavische ‘Koppangen’,een lied waarin de verstilling de hoofdrol speelt. Het verhaal van Kerst maakt ons stil.

  6 december 2019

Reacties zijn gesloten.