Filmtip: De Club van Lelijke Kinderen

Filmtip: De Club van Lelijke Kinderen

21 maart 2021 0

Vorige week gaf mijn kind een filmtip: De Club van Lelijke kinderen een film uit 2019, naar het boek van Koos Meinderts uit 1987. Deze film was echt heel erg leuk zei hij en niet te eng! Dat is een belangrijke kwalificatie, want de andere twee kids (en ik!) houden echt niet van eng.  Dus vooruit, we zouden op zaterdagavond, met zijn vijven, met een bord patat op schoot, film gaan kijken. En wat was de film leuk! Een leuk thema, met inhoud, leuk verfilmd. Spannend, maar niet eng. Vlot, maar geen nare taal. 

Het boek heb ik (nog) niet gelezen, maar ik las dat het destijds geen lovende kritieken kreeg. Het werd aardig onderuit gehaald in de kranten toen. Maar voor de film vooral lof! Het filmverhaal is niet precies hetzelfde als in het boek. De film gaat over een land waar een dictator heerst, met een grote fascinatie voor ordelijk en schoon. De huizen en mensen zijn grijs, saai en keurig. Geen vrolijkheid, geen sfeer en alles moet strak en schoon. Het volk gaat daarin mee, zelfs wanneer de ‘lelijke kinderen’ uit de scholen gehaald worden. Ze zijn niet perfect genoeg, voor dit perfecte land. 

Bestaan lelijke kinderen wel?

Hoofdpersoon Paul heeft enorme flaporen en is één van de ontvoerde kinderen. Hij probeert, met twee vrienden, een stokje te steken voor de plannen van de dictator. Ik zal verder geen spoilers geven, maar ik vond het echt een hele leuke film. Hij spreekt mooie thema’s aan als discriminatie, uiterlijk vertoon, vriendschap en opkomen voor minderheden. We hadden er mooie gesprekken over. Jongste zoon vroeg zich af wat er eigenlijk lelijk was aan deze kinderen? En bestaan lelijke kinderen eigenlijk wel? Of je nu (nog) geen kinderen hebt of wel: het is een aanrader! 

En wil je ook gouden oude kijken met je kids, of gewoon zelf, als jeugdsentiment? Op Netflix en Disney+ vind je er een hele hoop. En ook bij de plaatselijke bibliotheek zijn de oude dvd’s nog gewoon te huur! Ervaringstip: die oude Disney films die je vroeger keek, die blijken best spannend te zijn voor jongere kids, ondanks de ALL kwalificatie. Samen kijken is sowieso een aanrader, je kunt er vaak goed over doorpraten samen!

Heb jij nog geweldige filmtips: laat het ons weten in de reacties! 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder