Friends-reünie: ben ik ook zo oud geworden?

Friends-reünie: ben ik ook zo oud geworden?

27 mei 2021 1

Yes! Op 28 mei kun je de cast van Friends weer samen zien. Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler en Ross komen in een langverwachte reünie-aflevering weer bij elkaar. Ik kan niet wachten! Maar als ik de trailer zie denk ik: wat is er met ze gebeurd? Is dat ook met mij gebeurd? En: wat kan ik eraan doen?

Jennifer Aniston (52), Courteney Cox (56), Lisa Kudrow (57), Matt LeBlanc (53), Matthew Perry (51) en David Schwimmer (54), de cast van tien seizoenen Friends, houdt een reünie op 27 mei bij HBO. Op 28 mei zendt SBS6 de aflevering uit. Maar ik weet niet of ik wil gaan kijken. Ze confronteren me met mijn eigen ouder worden. Was de herinnering niet mooier?

Tekst gaat verder na de video

Een mooie tijd

Twintig jaar en twintig kilo geleden keek ik met vriendinnen hele avonden Friends. Pizza erbij. Met een stapel dvd’s, waarbij we kozen uit de verschillende ‘The one’s’. Een mooie tijd. En tegelijkertijd is die tijd ook geweest. Tijden zijn veranderd. Ik ben veranderd. Maar of ik dat zo duidelijk wil zien?

Ouder worden kan confronteren

Ik schrik van de beelden van Chandler (Matthew Perry), Joey (Matt LeBlanc) en Ross (David Schwimmer). Heb ik ook zoveel rimpels gekregen? Ben ik ook niet meer zo fris en fruitig als vroeger? Ouder worden doet iets met je lijf. De een voelt dat al op zijn of haar 25e, een ander pas na de veertig of vijftig. De een kan er luchtiger mee omgaan dan de ander, maar soms wordt je het even mee geconfronteerd. Dit was zo’n moment voor mij. Al ben ik nog een aantal jaar jonger. Maar ik hoop niet dat het zo hard gaat…

Wat kun je eraan doen?

Hoe wil je ouder worden? Laat je de tijd ongestoord zijn werk doen, verzet je je ertegen of omarm je het? Ik kies voor dat laatste. Ik wil het niet passief over me heen laten komen. Ik wil ook niet in reactie op mijn ouder worden van alles faken of doen alsof ik jong ben gebleven. Ik wil actie! Mijn leeftijd omarmen en aandacht besteden aan mijn gezondheid zonder dat ik terug wil naar hoe het was. Dat is geweest.

Ouder worden in de Bijbel

Je leeftijd omarmen heeft voor mij ook te maken met hoe de Bijbel omgaat met ouder worden. In de Bijbel is ouder worden een deugd. Hoe ouder, hoe wijzer. Niet grijzer, daar lees je niets over. Ik ben benieuwd hoe de karakters van Friends omgaan met hun ouder worden.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Friends-reünie: ben ik ook zo oud geworden?
 1. Marij-ke

  Gaandeweg
  Er is een moment
  dat je beseft
  dat het pad
  voor je uit
  korter is
  dan de weg
  die je
  afgelegd hebt.

  Even
  omkijken
  met weemoed.
  Even
  een vlaag
  van terug willen.

  En dan
  gewoon maar
  weer verder…

  Gedicht van Greet Brokerhof – van der Waa

  29 mei 2021

Reacties zijn gesloten.